Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a životospráva

177 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den chtěl bych se zeptat dnes byl u babička návštěva dnes vařila houbová omáčka s knedlíkem jestli můžu diabetetička moje maminka Miroslav
    věk: 48 let výška: 155 cm váha: 60 kg

    Odpověď

    Milý pane Miroslave, z textu vašeho dotazu není úplně jasné, zda má diabetes vaše babička a nebo vy. Ať je to ovšem jak chce, taková houbová omáčka s knedlíkem může být zatraceně dobrá.

    Houby sice v sobě nemají žádné sacharidy, které by zvyšovaly hodnotu krevního cukru, ale knedlíky ano. Do samotné omáčky se většinou také přidává mouka a ta rovněž sacharidy obsahuje. Naopak v takovém jídle nemusí být žádné maso ani zelenina – složky, které rovněž téměř neobsahují sacharidy.

    Houbová omáčka s knedlíky je tedy jídlo, které určitě osoby s diabetem jíst mohou. Je ale velmi důležité, jaké množství toho snědí. Pokud bych vyšel s údajů o váze a výšce, kterou uvádíte (nevím, zda jde o vás nebo o babičku, ale podle věku spíš o vás), tak k takovému objedu byste měl sníst řekněme asi maximálně 60 g sacharidů. Tomu odpovídá asi 6 menších knedlíků – viz tabulka níže. Protože ale k tomu určitě patří hutná omáčka zahuštěná moukou, tak by to mohlo být tak 4 – 6 knedlíků maximálně. A k tomu už opravdu nic, co obsahuje sacharidy, včetně např. piva, ovoce, dezertu atd.

    Tedy na takovou houbovou omáčku od babičky bych řekl s mírnou závistí „dobrou chuť“, ale držte své chutě na uzdě a jezte přiměřeně.

    Co všechno obsahuje 10 g sacharidů=1 tzv. „chlebová jednotka“.

    1.            20 g pečiva

    2.            1 knedlík, brambora (velikosti vejce)

    3.            2 lžíce (rýže, bramborové kaše, těstovin)

    4.            2 lžíce čočky

    5.            3 lžíce fazolí, sóji

    6.            1 lžíce mouky

    7.            1 malé ovoce (pomeranč, jablko, banán)

    8.            1 dcl sladké limonády

    9.            ¼ l mléka

    10.          jogurt bílý 100 g (nutno číst etikety)

    11.          1 lžička marmelády, medu

    12.          kopeček zmrzliny (velikost Míša)

    Poznámka redakce:

    - pro zdravé recepty můžete čerpat inspiraci zde: https://www.cukrovka.cz/recepty-diabetika

    - anebo poněkud přísněji, spíše už pro diabetické pacienty, kteří vědí kolik cukru denně si mohou dovolit, zde: https://www.cukrovka.cz/fotojidelnicky

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, objevila mě informace, že napr. brambory vařené ve slupce konzumované druhý den, tedy schlazené a pak ohřáté, jsou lepší pro diabetiky, protože sacharidy se proměnili v rezistentni škrob... Nikde jsem ale nenašla výživové hodnoty takto upravených brambor, rýže či těstovin. Mám určenou hranici-hodnotu denní dávky od paní doktorky 150 g sacharidů. Je informace o rezistentnim škrobu vědecká? a kde mohu ověřit hodnoty v takto upravených jidlech? Děkuji a zdravím. Alena
    věk: 63 let výška: 172 cm váha: 83 kg

    Odpověď

    Dobrý den Aleno,

    rezistetní škrob není žádná novinka. Nutriční hodnota škrobu souvisí se strukturou molekuly a s modifikací upravující biologickou dostupnost – mechanickou, tepelnou nebo chemickou. Podle úrovně stravitelnosti může být škrob rozdělen do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS)7. RDS úzce souvisí s glykemickým indexem, u kterého se předpokládá, že zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky a prediabetu, kardiovaskulárních chorob a obezity.

    Rezistentní škrob (RS) je definován jako suma škrobu a produktů degradace škrobu, které se neabsorbují v tenkém střevě zdravého jedince, ale mohou být částečně fermentovány mikrobiotou tlustého střeva. Rezistentní škrob tak vykazuje vlastnosti vlákniny a řadíme ho mezi nevyužitelné sacharidy. Průměrný příjem rezistentního škrobu v dietě západního světa se uvádí kolem 5 g (rozmezí hodnot 3,4-9,4 g/d). Většina škrobu je konzumována v tepelně upravených potravinách, kde je škrob plně zmazovatělý a snadno stravitelný. Snížená stravitelnost konzumovaného škrobu je ovlivněna řadou vnitřních a vnějších faktorů (např. typ a složení potraviny, povaha a zdroj škrobu, způsob zpracování potravin, postupy přípravy a servírování pokrmů, fyziologie jednotlivce a další). Obsah RS se může měnit během skladování potravin, např. v horkých vařených bramborách je 5 % RS a ve vychladlých uvařených bramborách až 10 % RS. Záleží na odrůdě brambor a podmínkách přípravy vařených brambor.

    Během tepelného zpracování potravin a skladování může docházet ke snížení obsahu RS nebo naopak ke zvýšení obsahu RS. Tepelná úprava (vaření, pečení, restování) a ochlazení banánů, rýže, fazolí a brambor vedlo ke zvýšení obsahu rezistentního škrobu. Po opakovaném ohřátí a ochlazení těchto potravin (banány, brambory, luštěniny) se obsah RS snižoval. Delší doba a nižší teplota pečení chleba a pečiva měla vliv na zvýšení obsahu RS ve světlém pšeničném chlebu.

    Více si o rezistetním škrobu můžete nastudovat např. v odborném článku volně přístupném zde:

    Zobrazit Rezistentní a pomalu stravitelný škrob (chemicke-listy.cz)

    REZISTENTNI_SKROB-2020-4-F.Slukova_et_al_Rezistentni_skrob__final___uprava_MS_bez_tabulek_.pdf (muni.cz)

    Ohledně toho, zda zchlazené brambory  opravdu zvyšují cukr v krvi méně nemám žádné podložené informace, na které bych vás mohla odkázat, data uvedená výše to ale předpokládají. 

    Nicméně, jednoduché řešení je na dosah ruky. Zkuste si uvařit dvě stejná jídla, stejné množství. Jedno bude obsahovat čerstvě uvařené brambory a druhé brambory zchlazené. Změřte si glykémii před jídlem a po jídle. Snažte se vytvořit podobné vstupní podmínky (stejná denní doba, stejný pitný režim, stejná pohybová aktivita). Podle toho, jak významný bude rozdíl v lačné glykémii a glykémii po jídle si můžete udělat závěr sama.  Poté uvidíte, zda se vám vyplatí si přílohy tímto způsobem chystat = časová náročnost přípravy jídel vs. rozdíl v glykémiích.  

    Pokud na to chcete jít méně vědecky a složitě, stačí vám vědět, že nejvíce rezistentního škrobu obsahují potraviny s vysokým obsahem vlákniny - luštěniny, celozrnné produkty atd. Tyto potraviny všeobecně vyvolávají nižší odezvu glykémie a také mají nižší energetickou hodnotu. Jejich seznam je v článku výše. Prakticky je to totožné s doporučením racionální stravy, která by měla obsahovat potraviny bohaté  na vlákninu. 

    Obsah rezistentního škrobu je vysoký zejména v luštěninách a škrobech izolovaných z nich (tab. I z druhého odkazu). Po tepelném zpracování obsah rezistentního škrobu u luštěnin s vysokým obsahem rezistentního škrobu klesá, naopak u luštěnin s nižším obsahem rezistentního škrobu dochází k vysokému nárůstu po tepelné úpravě (např. u fazolu obecného až na 32,3 % suš.)

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Chci zhubnout, mám omezenou hybnost, beru kortikoidy, nejím moc maso a nechutná mi jídlo-jím velmi nepravidelně, do jídla se nudím. M!m rádá ovoce a zeleninu, tvaroh, sýry, luštěniny.....nejím krůtí, zvéřiinu, králíka, celkově málo masa. Děkuji. Šárka
    věk: 59 let výška: 162 cm váha: 150 kg

    Odpověď

    Milá Šárko, váš údaj o nechutenství je přeci jenom trochu v rozporu s vaší nadváhou. U diabetu 2. typu rozhodně není důvod se do jídla nutit. Vaše dieta svým složením není nijak závadná, je ale důležité, abyste nekonzumovala příliš velké množství sacharidů. Vám by mělo stačit dost málo, např. 120, maximálně 150 g sacharidů denně. To se ovšem velmi snadno překročí např. ve sladkém ovoci.

    Nevím, jaké užíváte léky na diabetes, ale pro vás by mohly být vhodné takové, které patří mezi tzv. analoga GLP-1, jež mohou výrazně redukovat chuť k jídlu a pomáhají hubnutí. To ale musíte probrat se svým lékařem, protože tyto léky jsou jenom na lékařský předpis a mají svoje preskripční omezení. Vy byste je ale asi splňovala.
     

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den syn se léčí s cukrovkou typu 1 chtěla bych se zeptat jak dlouho po jídle by měl mít vysoky cukr před jídlem má třeba 7,8 a hodinu a půl po jídle má třeba 15 měla bych mu dát korekční dávku nebo čekat má intervaly v jídle dvě a půl hodiny po dvou hodinách už má zase normální hladinu moc děkuji Nela
    věk: 31 let výška: 158 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Milá Nelo, takové problémy je nejlepší řešit s vaším ošetrujícím dětským diabetologem, abychom neradili každý jinak.

    Správně by glykémie po jídle neměla příliš stoupat vůbec, tedy optimálně ne přes 10 mmol/l. Vysoké hodnotě lze předcházet těmito možnostmi:

    - podat inzulín o něco dříve před jídlem, pokud tedy není glykémie již před jídlem nízká, např. pod 5 mmol/l)

    - lehce snížit množství sacharidů v dietě nebo se lépe vyhnout takovým sacharidům, které se vstřebávají rychle, tedy zejména volným cukrům

    - lehce zvýšit dávku inzulínu před jídlem

    Pokud glykémie nakonec sama klesne (asi vlivem dlouze působícího inzulínu nebo vlivem pohybu), tak bych korekční dávku inzulínu nedával, protože by to mohlo vyvolat hypoglykémii. Spíš bych ten inzulín aplikoval dříve a dal větší pozor na množství a druh sacharidů.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je možné, že mám lepší a nižší hodnoty když nedodržuji rozestup mezi jidly? Snažím se to samozřejmě držet, ale parkrat se mi stalo, ze jsem se najedla a půl hodiny poté jsem musela napr. dojist po synovi. Hodnoty měření pak byly překvapivě nižší. Čekala bych spis vyšší když člověk přidal jídlo… nevíte jak to je? A druhy dotaz - občas se nestihnu najíst do půl hodiny od probuzení a ulítne mi to třeba na hodinu až hodinu a půl a pak mám hodnoty vyšší, je to tím, ze jsem po probuzení dlouho bez jidla? Myslela jsem ze naopak si pak tělo cukr vstřebá rychleji když je hladové…
    těhotenství: 28. týden

    Odpověď

    Dobrý den,

    bojím se, že jasná odpověď ode mne nepřijde. 

    U vzestupů po jídlech záleží hodně na mnoha faktorech.

    Co přesně jste jedla, kolik to mělo sacharidů, tuků, bílkovin, vlákniny. Jaký glykemický index mají snědené potraviny (jak rychle uvolňují cukry). Kolik stravy bylo, jak rychle trávíte, jaká byla předtím aktivita… To vše bohužel ovlivňuje rychlost vstřebávání sacharidů, uvolňování inzulinu ve vašem těle a následné zpracování sacharidů…. U každého to může být hodně individuální (každý má tělo nastaveno jinak) a proto nejsme nikdy schopni odhadnout, jak to u koho bude přesně fungovat a i u jednoho jedince může být jednou reakce odlišná než podruhé, přestože byste řekla, že jste jedla to samé a podmínky byly stejné.

    Stran nárůstu ráno, pokud jste bez jídla. 

    Stát se to určitě může -  vliv zde může být opět více faktorů -  např. ráno uvolňované hormony jako kortizol a somatotropní hormon, jež zvyšují glykémii Dále vstávání a hlad mohou vyvolávat “stres” a uvolňované stresové hormony mají jako jeden ze svých základních cílů zvýšení hladiny cukru v krvi. Hladovění jako takové může vyvolat  odpověď těla, která vede k uvolňování “zásobního cukru” do oběhu, aby měly buňky z čeho pracovat a “nehladověly” -  to samozřejmě má i souvislost se zmiňovaným stresovými hormony. Samozřejmě na stavu by se mohly podílet i další procesy, protože tělo je neuvěřitelně složitý komplex.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Které víno při dia. 2 pit Josef
    věk: 72 let výška: 169 cm váha: 120 kg

    Odpověď

    Milý Josefe, jako lékař vám nemohu doporučit pití vína, protože je známé, že i malé množství alkoholu představuje určité riziko. A když to pacientovi vysloveně doporučíme, i když s upozorněním, že dávka musí být hodně malá, tak si to většina lidí vysvětlí tak, že považujeme víno za lék a že je dobré jej pravidelně pít.

    Nicméně život je takový, že lidé si rádi a s chutí dají skleničku vína, ať už jim to lékař doporučuje, či zakazuje. Ptáte-li se, zda je pro vás lepší víno bílé či červené, odpověď je už v samotném dotazu, respektive v záhlaví. Tak to jen opakuji: „červené nebo bílé“, a dodávám, pro osoby s diabetem víno suché.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jakou dietu mám držet při diabetu 2. typu a při zánětu žaludku? Byl mi diagnostikován nedávno. Děkuji za odpověď.
    věk: 65 let výška: 165 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    dietní postupy při chronické (dlouhodobé) gastritidě (CHG) ve velkém měřítku neovlivňují dietu při diabetu (DM). Obě diety se celkem dobře doplňují, jedinou výjimkou je, že kvůli cukrovce je třeba hlídat přijaté množství sacharidů, zejména jednoduchých cukrů – cukr, med, větší množství ovoce, slazené mléčné výrobky, sladkosti. V souvislosti s konzumací sacharidů je důležité mít na paměti odlišný přístup k výběru pečiva. Zatímco při CHG je doporučována konzumace bílého pečiva (optimálně den starého), při diabetické dietě se dává přednost pečivu celozrnnému a žitnému, které sice obsahuje stejné množství sacharidů, ale více vlákniny. Tu je však nutné při CHG omezovat! Dobrým kompromisem při souběhu CHG a DM může být požívání konzumního pšenično-žitného chleba. Samozřejmě pokud to vaše zažívání dovolí. Nevím, v jaké fázi zánětu žaludku jste. Tolerování různých potravin při tomto onemocnění je hodně individuální.

     Při CHG se doporučuje:

    - upravit denní režim tak, aby byl pravidelný a strava byla přijímána 3 - 8x denně (tj. stejné doporučení jako u DM),

    - konzumovat MALÉ PORCE jídla i pití, ale častěji (tj. stejné doporučení jako u DM a je to velmi důležité),

    - nekouřit, nepít alkohol, omezit množství kávy, především tzv. "turka" (tj. stejné doporučení jako u DM),

    - nekonzumovat přepálené jídlo, nesmažit, jídlo upravovat pečením v troubě, vařením na páře, opékáním nasucho (tj. stejné doporučení jako u DM),

    - nekonzumovat tučné potraviny, zvláště uzeniny a ostatní masné výrobky (tj. stejné doporučení jako u DM, navíc je však třeba vyhýbat se používání sádla či velkého množství másla k tepelné úpravě pokrmů),

    - omezit koření a sůl (diabetici koření omezovat nemusí, sůl ale ano, doporučuje se 5 g/den).

    Dále se uplatňuje individuální výběr potravin. Je třeba se vyhýbat jídlům, která vám nedělají dobře. Každý jsme jiný, takže zde lze dát pouze obecné doporučení a je třeba se řídit individuální snášenlivostí.

    - Ze zeleniny bývají při CHG dobře tolerovány mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, fazolky, cuketa, chřest, červená řepa, v malém množství lze konzumovat i květák, hrášek a mladou brukev.

    - Ovoce lze do diety také zařazovat. Vhodné jsou banány, jablka (oloupaná), citrusové ovoce, meruňky, broskve, třešně, blumy a švestky. Ovoce se slupkou je lepší před konzumací podusit bez cukru. Jako diabetik si ale musíte hlídat množství zkonzumovaného ovoce, optimální je nejíst ho více než 100 g denně.

     - Z pečiva je vhodné preferovat konzumní chléb pšenično-žitný, který (jak je vysvětleno výše) je vhodným kompromisem při souběhu CHG a DM.

    Další doporučené postupy pro vaření při CHG: 

    - cibuli do pokrmů nesmažit, ale pouze rozvařit,

    - maso pro lepší chuť a barvu opéct nasucho, poté podlít vodou nebo vývarem a dusit,

    - omáčky zahušťovat strouhanými brambory nebo mixovanou kořenovou zeleninou, použít lze i mouku nasucho opraženou dorůžova (pro lepší barvu omáčky),

    - tuky (kvalitní olej, máslo, smetanu) přidávat do pokrmů až nakonec, aby nedocházelo k jejich přepalování.

    Více informací a recepty najdete na internetu pod názvem šetřící dieta, např. hezký, volně dostupný manuál nabízí Nemocnice Na Homolce

    05_e_nnh_010_pouceni-pacientu--dieta-c--2---setrici.pdf (homolka.cz)

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kolik sacharidů můžu sníst abych držela hladinu cukru v krvi a přibrala. Naopak potřebovala bych zhubnout Jana
    věk: 57 let výška: 169 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milá Jano, doporučené množství sacharidů pro osobu s diabetem 1. typu záleží na více faktorech, jako jsou např. věk, tělesná hmotnost, úroveň fyzické aktivity a osobní přání. Většinou se ale pohybuje okolo rozumného rozmezí mezí 150 a 250 g denně.

    S přihlédnutím k vašemu věku, nadváze a přání zhubnout, bych vám doporučoval tu dolní hranici, tj. 150 g denně, rozděleno do 3 až 4 porcí (možno i do více, ale nebývá to nutné). Důležité ovšem je, abyste si uměla množství sacharidů v jídle spočítat. Je opravdu nutné započítat všechny sacharidy, i např. ty v omáčce, v zelenině a podobně.

    Orientovat byste se mohla třeba podle informací na našich stránkách zde:

    https://www.cukrovka.cz/kolik-energie-za-den-prijmout

    Vy v každém případě ale potřebujete dietní edukaci od vašeho lékaře, nebo lépe od dietní sestry.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Chtěl bych se zeptat, proč se má člověk s cukrovkou typu jedna stravovat nízkotučnými potravinami, pokud je hubený BMI 18,9. Vladimír
    věk: 19 let výška: 172 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Dobrý den Vladimíre, 

    neznám žádné doporučení pro diabetiky 1. typu, které by říkalo, že mají jíst stravu s omezením tuků. Napadají mě některé důvody, proč by vám to někdo doporučil a to je:

    1.  Příliš mnoho živočišných tuků ve stravě: tzn. omezit uzeniny, tučné sýry, hotové pokrmy či fastfoody, smažené jídlo, avšak ne na dietu s omezením tuků, ale do podob racionální stravy, tj.30% z celkového energetického příjmu mají tvořit všeobecně tuky. Více v mém článku zde: SAFA, MUFA, PUFA – co je to? | O cukrovce
    2. Doporučení omezit (především živočišné) tuky se dává lidem s vysokým cholesterolem, zejména LDL a TG.
    3. Doporučení omezit tuky se dává lidem s onemocněním jater, žlučníku či slinivky (akutní či chronická  pankreatitida), tzv. šetřící dieta.
    4. Nově se u DM1 začíná pracovat s tuko-proteinovými jednotkami. Tuky i bílkoviny se totiž dokážou v lidském těle na glukózu částečně přeměnit v biochemické dráze zvané glukoneogeneze. Navíc stimulují tvorbu hormonů, které v lidském těle působí opačným způsobem než inzulin (např. glukagon). Tuky i bílkoviny tedy dovedou glykémii po jídle výrazně ovlivnit. Tzn., že příliš kalorické jídlo (kalorické omáčky s knedlíky, pizza, hamburgery, smažené hranolky se steakem apod.) zvyšují glykémii také, ale křivka není ihned vidět, jako po jídlech obsahující jednoduché cukry. Na rozdíl od sacharidů se efekt tuků a bílkovin neprojeví bezprostředně, tuky a bílkoviny typicky glykémii zvyšují až s odstupem přibližně 1,5–2 hodiny po jídle. Jejich působení na glykémii je relativně dlouhé, může trvat i několik hodin. . Na to toto téma najdete již řadu článků na internetu od věruhodných společností, např. Dia styl či Freestyle Libre. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 70 let a při posledním odběru krve mi byl diagnostikován přediabetes hodnoty 6,2 a vysoký cholesterol 7,3. Dohodla jsem se s lékařem, že se pokusím tento stav zlepšit dietou. Jsem abstinent, nekuřák a stravu si hlídám již dlouhodobě. Také 40 let cvičím jógu a jezdím na kole ročně asi 4000km. Přesto mě neminuly tyto potíže. Využívám kalorické tabulky,ale mám problém. Kvůli prediabetu jsem omezila sacharidy na hodnoty max. 160g denně a hlídám si příjem tuků, především těch živočišných na 35g denně. Tím pádem ale mám problém dosáhnout na 6000kJ, které mi kalorické tabulky stanovily jako doporučení denní příjem. Bílkoviny se snažím natlačit na 80g denně, ale těch beztučných je opravdu málo a třeba luštěniny mají hodně sacharidů a ořechy zase hodně tuků.Navíc mi tabulky odpočítávají z příjmu výdej energie na sport denně asi 2000Kj, takže se dostávám na opravdové minimum. Je možné najít někde návod, jak sestavit jídelníček tak, abych docílila požadovaných hodnot? Nějak mi to stále nejde a chci se vyhnout užívání léků. Děkuji za odpověď. Helena
    věk: 70 let výška: 164 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Dobrý den Heleno, 

    35 g tuku za den je opravdu velmi málo, doporučuje se konzumovat 30% tuku z celkového energetického příjmu. Pokud byste jedla 6000kJ, bylo by to tedy 48g. Na zvýšený cholesterol se doporučuje opravdu jíst hodně rostlinných tuků - ořechy, semínka, ale ale také hraje roli dostatečný příjem vlákniny - zelenina, celozrnné výrobky. 

    Zanedlouho budeme mít u nás na webu publikovaný nový jídelníček, ve kterém si sama nastavíte množství energie, zda chcete svačiny nebo ne a poté si můžete sama vybrat z různých receptů, které chcete vyzkoušet - doprovází je i fotka reálné porce jídla. Doufám, že vám to trochu pomůže. 

    Pro lepší kompenzaci diabetu se doporučuje zredukovat hmotnost alespoň o 5 - 10% z původní hmotnosti,  nejlepším řešením, jak zjistit, kolik energie máte sníst, abyste zredukovala hmotnost je vyhodnotit si svůj aktuální příjem energie a od něho odebrat určité množství kalorií, potřebné pro redukci hmotnosti.  Tento postup zohledňuje váš aktuální příjem energie, navíc díky němu lze zjistit, zda náhodou nejíte málo, či jíte energie dostatek, ale máte nesprávný poměr živin ve stravě. 

    Postup výpočtu reálného příjmu energie:

    1.      Vyhodnotit si aktuální reálný příjem energie pomocí nutriční databáze např. na  www.kaloricketabulky.cz  
    2.      Doporučuje se zapisovat minimálně 3 dny, ideálně 5 dní veškeré zkonzumované jídlo a pití.  Důležité je, aby byl zápis prováděn průběžně – celý den, nikoliv zpětně. Jenom tak docílíte co nejpřesnějších hodnot reálného přijmu energie.  Pozor, neodečítejte od přijaté energie spálené kalorie pomocí pohybové aktivity.
    3.      Nyní si vypočítáte průměrný příjem energie ze všech monitorovaných dnů.

    Např. Mám příjem 6052 kJ, 8500kJ, 7648kJ , tyto hodnoty sečteme a vydělíme třemi. A máme výsledný průměrný příjem energie.

    1.      Poté odečtěte 1000  - 1500kJ – to je doporučovaná hodnota pro redukci hmotnosti. Lepší je odečíst si ze začátku méně energie, díky tomu spíše předejdete hladu a chutím na sladké jídlo, které zbytečně vaše snažení komplikují.  Postupně můžete ještě energii ubírat, díky tomuto postupu se vaše tělo snáze novému režimu přizpůsobí. Snažíme se nejíst méně, než je náš bazální metabolismus.
    2.      Rozpočítáme si potřebné množství bílkovin, sacharidů a tuků. Pro diabetiky můžeme doporučit např. tyto dva poměry živin. Volba je individuální, více bílkovin se doporučuje sportujícím diabetikům, méně bílkovin diabetikům s chronickým onemocněním ledvin či jater. 
    •        50% energie jsou sacharidy, 30% energie jsou tuky, 20% energie jsou bílkoviny.
    •        45% energie jsou sacharidy, 30% energie jsou tuky, 25% energie jsou bílkoviny.

    Příklad výpočtu:

    Průměrný příjem energie je 8500kJ

    Pro redukci hmotnosti pro začátek ubereme 1500kJ

    Tedy jsme si zvolili redukční dietu o 7000kJ

    Výpočet sacharidů: 50% ze 7000kJ = 3500kJ děleno 17kJ (1g sacharidů=17kJ) = 205gS/den

    Výpočet bílkovin: 25% ze 7000kJ= 1750kJ děleno 17kJ (1g bílkovin=17kJ) = 103gB/den

    Výpočet tuků: 30% ze 7000kJ = 2100kJ děleno 38kJ (1g tuku=38kJ) = 55gT/den

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!