Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
Cukrovka a životospráva
192 dotazů
-
cukrovka 2. typu - konzervované ryby
(07.11.2021)
Dotaz
Dobry den, prosím, lze při cukrovce druhého typu konzumovat konzervované ryby? Tuňák? Sardinky? Šproty? Makrely? Ve vlastní šťávě? Ve slunečnicovém oleji? V olivovém oleji? A jak je to obecně s olivovým olejem? Musím se vzdát zvyku 1x denně sníst kousek pečiva namočeného do kvalitního olivového oleje? Moc děkuji za vyjádření. Ivavěk: 58 let výška: 170 cm váha: 120 kgOdpověď
Milá Ivo, pokud čtete naše odpovědi i jiným čtenářům našeho webu, tak vám nemohlo uniknout, jak stále a stále opakujeme, že u diabetu 2. typu a zejména při obezitě je ze všeho nejdůležitější omezit celkový denní kalorický příjem.
Osoby s nadváhou a rovněž osoby s diabetem mohou klidně konzumovat konzervované ryby. Jedinou námitkou může být, že příliš mnoho konzervovaného jídla není zase tak zdravé a je lepší dávat většinou přednost výrobkům čerstvým. Rybí konzervy kromě toho obsahují různě (ne)kvalitní olej, který je do masa nasáklý, často také různou zeleninu, která rovněž olej pohlcuje. Někdy se přidává i cukr a kukuřice nebo jiné rostlinné potraviny se sacharidy. Takže nakonec to vyjde podobně jako s tím chlebem máčeným do olivového oleje.
Výše uvedené potraviny vám proto nijak nevymlouvám, jen si je započítejte do celkového kalorického příjmu, včetně často určitého příjmu sacharidů. Oproti čerstvým rybám se jedná ale spíše o potraviny vydatnější, protože obsahují více tuků ve formě přidaného oleje.
Hlavní věcí je prostě jíst málo. Proto často lidem dělají lépe jídla méně vydatná, jako např. hlávkový salát, kterého ale na druhé straně mohou sníst mnohem více a přinese jim to (jak komu) větší uspokojení.
Níže ještě reakce naší nutriční terapeutky Mgr. Beáty Bohnerové:
Milá Ivo,
konzervy nejsou ke škodě, pokud nejsou tedy pravidlem. Některé konzervy se naopak vyplatí mít doma po ruce, např. na chvíle, kdy nestihnete nakoupit. Pravdou je, že ryba naložená v oleji je velmi tučná.
např.
Tuňák v olivovém oleji Rio mare obsahuje (pouze pevná složka 52g) 867kJ a 20gT
Tuňák ve vlastní šťávě Rio mare obsahuje 314 kJ a 0,5g T
Ano, můžete jíst rybičky, ale vyhněte se těm v oleji. Na trhu jsou i sardinky ve vlastní šťávě např. od Hamé, balení 125g obsahuje 596kJ a 8gT
Ještě se můžete podívat na rybičky naložené např. v tomatě, kde je obsah tuku také nižší, ale oproti balení ve vlastní šťávě je mírně zvýšené množství sacharidů .
Olivový olej na pečivu je zajisté zdravá záležitost pro kardiovaskulární systém, ale s dietou se příliš neslučuje. 1 lžíce(10g) oleje obsahuje 350 kj a 9,5gT. Na pečivo je spotřeba oleje zajisté vyšší. Pro porovnání, 1 bílý rohlík obsahuje 550kJ. Energetická hodnota oleje tak převyšuje e.hodnotu bílého pečiva.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
zvýšená hladina glukózy
(08.09.2021)
Dotaz
Je mi 57 let, měřím 189m a vážím cca 98kg. Neberu žádné prášky. Piji pravidelně bylinkové čaje k podpoře jednotlivých orgánů. Zakoupil jsem si glukometr a začal jsem si měřit hladinu glukózy v krvi. V ranních hodinách (cca 5:00) naměřím cca 7 a během dne tato hladina cukru v krvi klesá až na 5. V práci jim malé množství potravy (zelenina - mrkev, kedlubna a celozrnný chléb) v intervalech v 8, 10 a 12hod. Opravdu malé množství. Když přijdu domů mám těch kolem 5. Pak jim kolem 17:00 hod sytější večeře, avšak žádné knedlo, vepřo, zelo, spíše sýr nebo šunku nebo více zeleniny. Tuky se snažím vysadit ze svého jídelníčku. Po 2hodinách mám cukr v normálu. Ráno zase vstanu a opět zvýšená hladina kolem 7. Něco málo jsem zhubnul (cca 4kg). Nevím si s tím rady, kde může být chyba. Byl jsem i na glukózovém testu. Před odběrem jsem měl 5,2 a po testu 4,9. Honzavýška: 189 cm váha: 98 kgOdpověď
Milý Honzo,
My diabetologové se hodně řídíme podle čísel. Hodnota glykémie ráno na lačno má svoji horní normu 5,6 mmol/l, člověk vašeho vzrůstu by neměl vážit víc než 96 kg, ale raději jen 90 …
Ale přece jenom čísla nejsou všechno. Jde o to, abyste se cítil dobře a abyste předcházel obtížím, které může přinášet věk nebo zvýšené hodnoty glykémií.
Vy podle glukózového tolerančního testu nemáte diabetes a vlastně ani poruchu glukózové tolerance, i když ranní hodnoty podle glukometru připouštějí, že lehčí poruchu máte. Měl byste tedy usilovat o zdravou životosprávu, a to vlastně bez ohledu na všelijaká čísla.
Když to půjde, mohl byste trochu zhubnout, protože s věkem se většinou hubne hůř a možná také proto, že když někdo podle mých zkušeností udává hmotnost 98 kg, tak to ve skutečnosti znamená aspoň 102.
Zařaďte do svého programu dostatek pohybu, pokračujte ve svém zdravém stravování a jezte o něco méně sacharidů, a to hlavně ve formě příloh či pečiva a také už nejezte žádné sacharidy po večeři. Když máte svůj glukometr, tak se občas změřte ráno na lačno či po jídle, ale pokud se nebude situace zhoršovat, nemusíte s tím zatím nic jiného, než co jsem již uvedl, dělat. Pokud by glykémie ráno byly opakovaně vysoké, mohl byste večer užívat lék metformin, ale myslím, že pokud dodržíte pohybová a dietní doporučení, bude to fungovat lépe.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
diabetes II. typu - dieta, vnitřnosti
(28.06.2021)
Dotaz
vhodnost (nebo opak) vnitřností - málo sacharidů i tuků, ale leckdo nedoporučuje?!' Petrvěk: 67 let výška: 180 cm váha: 88 kgOdpověď
Dobrý den, Petře,
máte pravdu, vnitřnosti obsahují nízké množství sacharidů i tuků, ale vysoký bývá obsah cholesterolu a obsah purinů (viz https://www.cukrovka.cz/cukrovka-a-dna ), proto nejsou moc doporučované. Na druhou stranu obsahují také dobře využitelné železo a vitaminy A, D plus vitaminy skupiny B, které jsou naopak z rostlinných zdrojů hůře využitelné. Pokud tedy nemáte vysoký cholesterol nebo netrpíte dnou, není potřeba se vnitřnostem zcela vyhýbat. Jen dejte pozor, aby konzumace nebyla příliš častá a ve velkém množství.
S přáním hezkého dne,
(odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)
-
vysoký cukr
(22.06.2021)
Dotaz
Dobrý den. Můj dotaz se týká výšky cukru v krvi a následná léčba. I když se snažím držet dietu mám pořád vysoký cukr. Mám inzulín Novorapid 16-14-14, Levemir 22-0-0-22. Když přijdu k lékaři, tak ten řeší, že mám v sobě hodně soli, i když vůbec nesolí, nejím brambůrky a jim podobné věci. Nesmím jíst žádné jídlo z obchodu, jako sýry, paštiky, salámy atd., prostě nic. Když jsem se ho zeptal co mám tedy jíst, tak mi neodpověděl. Výši cukru vůbec neřeší. Ráno mívám okolo 13 až 15 i když jim naposledy okolo 18:00. Poraďte prosím. Děkuji Petrvěk: 56 let výška: 176 cm váha: 93 kgOdpověď
Milý Petře, já vám na prvním místě doporučuji dodržovat určitou pravidelnou dietu, která nebude obsahovat příliš mnoho sacharidů ani příliš mnoho soli. Proč vám lékař doporučuje omezení soli, to nevím, ale asi se jedná o onemocnění ledvin či srdce, která mohou vést k otokům. A otoky se na prvním místě řeší omezením soli v jídle.
Sůl je v potravinách téměř všudypřítomná, ale v některých potravinách jí je obzvláště mnoho. Jsou to zejména předem zpracované potraviny, jako uzeniny, sýry a různé přesolené „dobroty“ jako již zmíněné brambůrky. A také polévky! A minerálky!!
Pokud byste dodržoval vhodnou dietu pro diabetika s mírným omezením kalorií, tak by se asi řešily oba vaše problémy současně. Čím víc člověk jí, tím také přijímá více soli. Když drží dietu, tak většinou množství soli v těle klesne.
Podívejte se např. na naše stránky zde: https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave
Uvidíte několik návrhů jídelníčku. Protože máte nyní glykémie vysoké, začněte tím prvním se 150 g sacharidů, i když asi budete mít hlad. Ale diabetes by se vám měl postupně srovnat, jen musíte být důsledný, správně počítat sacharidy, a to zcela všechny a v jakékoliv podobě (i v polévce, i ve všech nápojích, které by ale měly být bez cukru, tedy žádné pivo). Budete-li mít hlad, jezte více nesladké zeleniny (okurky, rajčata, salát…).
Dávky inzulínu máte docela vysoké, já bych je dále nezvyšoval, případně by se dal vyzkoušet některý jiný dlouze působící inzulín. Je ale třeba si měřit glykémie. Pokud je glykémie vysoká, tak byste pochopitelně neměl jíst další sacharidy, ale měl byste nejprve počkat, až glykémie klesne.
Člověk nemůže být bez inzulínu, ať již vlastního či toho v injekcích. Pokud ale inzulín má (a vy ho máte dost), tak omezení sacharidů prostě funguje! Nemusí to být hned, u někoho trvá srovnání i několik týdnů, ale funguje to.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
diabetes 2 a ketodieta
(15.06.2021)
Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat . Beru 2x denně Stadamet 500mg (ráno a večer) a chtěla bych začít s ketodietou. Mám to vyzkoušet? Simonavěk: 35 let výška: 168 cm váha: 85 kgOdpověď
Milá Simono, možná bude stačit, když se přečtete moje odpovědi na podobné otázky jiným tazatelům:
https://www.cukrovka.cz/poradna/ketodieta-pri-zvysenem-cukru-v-krvi
https://www.cukrovka.cz/poradna/hladina-glukozy-5-mmol-l-po-obede-pri-ketogenni-diete
Stejně jako jim, tak i vám opakuji, že jakákoliv dieta je většinou lepší než žádná. Podle mého názoru je nejlepší vyrovnaná dieta s přiměřeným obsahem sacharidů, bílkovin a tuků, avšak nízkokalorická. Ta jediná se dá dlouhodobě vydržet a je zdravá.
Cílem mnoha ostatních diet dosáhnout většího úbytku hmotnosti, než by člověk očekával od pouhého snížení kalorického příjmu. Lidé si např. myslí, že když vynechají určité látky, např. sacharidy, mohou pak ostatní potraviny jíst úplně volně a přitom zhubnou.
Pravá ketogenní dieta skutečně vede k nadměrné tvorbě ketolátek, které vedou k poruše metabolismu a většinou k nevolnosti a nechutenství. Potom se skutečně hubne a je to navzdory celkem nezdravému postupu často užitečné. Málo kdy se ale tato dieta dodržuje důsledně, jedná se vlastně o dietu s velkým omezením sacharidů.
Dieta s nízkým obsahem sacharidů (třeba 80 g denně), může být pro pacienta s diabetem 2. typu a s nadváhou také vhodná, celkové omezení kalorií je nutné vždy a rozhodně není vhodné jíst tučná jídla. Ani nadměrné množství bílkovin není dlouhodobě zdravé.
Já osobně ketogenní dietu pacientům s diabetem 2. typu nedoporučuji, ale také jim ji nevymlouvám, pokud se pro ni rozhodnou.
-
snížení cukru v krvi
(13.06.2021)
Dotaz
O kolik se da snizit hladina cukru v krvi za 2 mesice zdravym stylem zivota,stravou a pohybem, dekuji Josefvěk: 36 let výška: 175 cm váha: 85 kgOdpověď
Milý Josefe, na vaši velmi nepřesnou otázku nemohu dát přesnou odpověď. Mělo by vám stačit, když vás ujistím, že při skutečné úpravě diety a pravidelném dosti intenzivním cvičení se u většiny osob s diabetem výrazně zlepší metabolické ukazatele, takže dieta a cvičení opravdu mají smysl.
Stejně tak by se mohl někdo ptát, jak moc se lepší ve skoku dalekém, když bude 2 měsíce trénovat. Pokud zatím skáče s batohem plným kamení na zádech, tak po jeho odložení se skutečně délka skoku hodně prodlouží. Jestli ale už nyní efektivně trénuje a žádný batoh s sebou netahá, tak se zlepší jen trochu.
Zažil jsem případ, kdy starší paní celý víkend zavařovala meruňky a při tom svůj výtvor neustále ochutnávala. Potom byla přijata do nemocnice s akutními příznaky diabetu a velmi vysokou glykémií. Nasadili jsme příslušnou léčbu a několik dní jsme jí nejen nedávali žádné další meruňky, ale naopak stravu s omezením sacharidů. Projevy diabetu vymizely a glykémie klesla k normě.
U lidí, kteří mají normální glukózovou toleranci, glykémie zpravidla nestoupá nad normální hodnoty, ani když toho snědí opravdu hodně. Zvýšená glykémie většinou již ukazuje, že kapacita vypořádat se s velkou sacharidovou zátěží je omezená.
Tak to bude asi i s vámi. Jste si vědom, že příliš jíte a málo se pohybujete, a nyní vám zjistili zvýšenou glykémii. Věřím, že pokud splníte svoje předsevzetí, že se vaše glykémie mohou srovnat blízko k normálním hodnotám. Přesto ale, pokud znovu přiberete, budete hodně jíst a málo se pohybovat, glykémie znovu vystoupají.
Zase jeden případ ze života: Muž vašeho věku měl glykémie na lačno kolem 7 a po jídle 12 – 14. Přiznával, že v posledních měsících se věnoval jen své sedavé práci, hodně jedl a přibral na váze. Vysvětlil jsem mu dietu a zahájil léčbu kombinovaným přípravkem. Při kontrole za 6 měsíců o několik kilogramů zhubnul, zlepšil svoji kondici a glykémie se při pokračující léčbě již blížili k normě. Přál si vysadit léky, ale to jsem mu nedoporučoval, aby mu zase glykémie nevystoupaly. Teprve po roce, to už zhubnul výrazně, mohl léčbu ukončit. Jen už nyní dobře ví, že pohyb je důležitý a zdravý a dieta také.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
100% marmeláda bez přidaného cukru při GDM
(07.06.2021)
Dotaz
Dobrý den, v 1. těhotenství mi byl diagnostikován GD, bohužel následně po ukončení kojení diabetes 2.typu a aktuálně jsem opět těhotná, od počátku hlídaná na diabetologii. Dlouhodobě samozřejmě řeším chutě, kdy bych si čas od času ráda dala něco "dobrého", takto jsem si vyzkoušela nedávno low carb palačinky z ořechové mouky s ovocem, ale narazila jsem na 100% marmelády, které nejsou přislazované, ani v nich není přidaná ovocná šťáva. Nicméně jsem četla, že tepelně upravené ovoce není při GD vhodné. Můj dotaz tedy zní, zda je možné takovouto marmeládu při GD čas od času použít? Spotřebu na jednu porci vidím odhadem tak maximálně na 30 g - 50 g výrobku. Přikládám výživové hodnoty, kdy na 100 g výrobku je využito 100 g jahod a přidán je pouze pektin, jiné složky neobsahuje. Orientační hodnoty ve 100 g výrobku: Energie: 147 kJ Sacharidy: 6 g Z toho cukry: 5 g Bílkoviny: 0,79 g Tuky: 0,37 g Vláknina: 2 g (uvádím odkaz na daný výrobek, případně před zveřejněním smažte https://www.dzemykvasnicka.cz/nedoslazovane-dzemy/100--jahodovy-bez-pridaneho-cukru-275-g/)Odpověď
Dobrý den,
složení marmelády vypadá dobře 😉. Doporučila bych si určitě po její konzumaci zkontrolovat glykémii, abyste měla jistotu, že se Vám hladina nezvýšila. Pokud bude vše v normě, občas si ji dejte, ale s rozumem 🙂
(odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)
-
glykémie na lačno nižší - večer čokoláda
(02.06.2021)
Dotaz
Dobrý den, čím je způsobeno, že když si večer s odstupem po večeři vezmu řádku čokolády, mám po ránu nižší hodnoty glykémie po měření glukoměrem než kdy jindy, např. 4,6 - 4,9; naopak při dodržování diety mám hodnoty vyšší, +- 6. PájaOdpověď
Milá/ý Pájo, píšete toho o sobě příliš málo, než abych vám mohl rozumně odpovědět. Napadá mě leda, že vaše velká chuť na čokoládu s vámi dělá divy.
Možná, že si pro ni při večeři necháváte místo v žaludku, a tak celkový počet sacharidů nepřekročíte.
Čokoláda ale není žádné vysloveně zakázané jídlo, zejména ne pro osoby bez nadváhy.
Vzhledem k tomu, že glykémie u pacientů s diabetem kolísají dost náhodně, musel/a byste k rozlousknutí této záhady provést vědecký experiment. Na základě statistického vyhodnocení byste pak s určitou pravděpodobností stanovil/a, zda se jedná o náhodu, nebo zda tomu tak skutečně je.
Věřím, že by vám tento experiment vyhovoval, protože byste si k jeho provedení potřeboval/a každý druhý den pochutnat na čokoládě. Ale pozor. Člověk je ve svých pozorováních často zaujatý a jeho podvědomí dává přednost odpovědi, která je mu milejší. Proto byste ke správnému provedení potřeboval/a přinejmenším dozor nějakého „spoluviníka“.
Já věřím, že budete rozumný/á a nebudete to s čokoládou přehánět.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
zdravím Vás, meloun a cukrovka
(01.06.2021)
Dotaz
prosím ,mohu jíst melouna ?věk: 73 let výška: 164 cm váha: 70 kgOdpověď
Melouna jíst můžete.
Počítejte s tím, že to bude podobné, jako když pijete sladkou limonádu.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
cukrovka a kouření
(26.05.2021)
Dotaz
Dobrý den, zajímalo by mě jestli kouření e cigaret ovlivňuje krevní cukr. Náplně do nich prý nějaký cukr obsahují. Myslím tím liquid. Děkuji za odpověď... JakubOdpověď
Milý Jakube, jen těžko si dovedu představit, že by se cukr rozpuštěný v malé ampulce a vstupující do těla cestou dýchacích cest, mohl jakkoliv zvyšovat hladinu krevního cukru. I kdyby snad ano, jeho množství by bylo zcela zanedbatelné. Spíše si myslím, že nasládlá vůně vdechovaného kouře je způsobena nějakými jiným aromatickými látkami, které se e-cigaret mohou přidávat.
Většina e-cigaret obsahuje nikotin, podobně jako v normálních cigaretách. Kuřáci e-cigaret tak snáze přecházejí na tuto formu, protože jsou na nikotinu dlouhodobě závislý. Nikotin je rozhodně nezdravá látka, nicméně na rozdíl od e-cigaret obsahují normální cigaretu spoustu dalších škodlivých látek a karcinogenů, a tak navzdory tomu jsou e-cigarety mnohem méně škodlivé než cigarety tradiční.
Nabízí se ovšem otázka, zda samotný nikotin, který má v těle řadu účinků, může glykémii zvyšovat. Nalezl jsem jednu kvalitní publikaci z roku 2011, která vyšla v časopise Diabetes Care, která se této problematiky týká. Pro případné zájemce uvádím její celou citaci:
Relationships of Cotinine and Self-Reported Cigarette Smoking With Hemoglobin A1c in the U.S.
Carole Clair, Asaf Bitton, James B. Meigs, Nancy A. Rigotti
Diabetes Care Oct 2011, 34 (10) 2250-2255; DOI: 10.2337/dc11-0710
V této práci, která zjišťovala závislost glykovaného hemoglobinu na přítomnosti nikotinu (respektive látky, která se z něho v těle tvoří) u skupiny skoro 20 000 osob, které používali e-cigarety. Autoři zjistili, že nikotin v e-cigaretách prokazatelně zvyšuje hladinu glykovaného hemoglobinu. Toto zvýšení je ale jen malé, asi 5 % z celkové hodnoty. Je tedy pravděpodobné, že kouření e-cigaret s nikotinem přispívá lehce ke vzniku prediabetu či diabetu a lehce zhoršování diabetu. Je to tedy jeden z dalších nežádoucích efektů normálních i elektronických (s nikotinem) cigaret.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!