Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a životospráva

177 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak sestavit domácí müsli při diabetu 2.typu. Jsou vhodné ovesné vločky? A jak se sušeným ovocem, které ano a které ne? Viděl jsem někde, že třeba semínka slunečnic se mají nasucho upražit. Moc prosím o nějaký osvědčený a hlavně zdravý postup. Eda

    Odpověď

    Dobrý den Edo, je skvělé, že přemýšlíte o sestavení domácího müsli a nechcete konzumovat müsli kupované, které ve většině případů obsahuje mnoho gramů přidaného cukru, a dokonce bývá zapékané.

    Je müsli vhodné pro diabetiky?

    Ačkoliv je domácí müsli zdravější, stále ho ale při diabetu nelze konzumovat v neomezeném množství. Z vlastních zkušeností vím, že jsou diabetici, kteří mohou určitou porci ovesných vloček jíst, aniž by u nich docházelo k výrazným výkyvům glykémie, ale jsou i takoví, kteří mají glykémii po konzumaci ovesných vloček až příliš vysokou. Proto je velice důležitý selfmonitoring glykemií. Díky naměřeným hodnotám před a po konzumaci cereální snídaně budete nejlépe vědět, jakou porci oblíbeného müsli si můžete dopřát.

    Obiloviny

    Kromě ovesných vloček můžete do svého müsli přidat další obiloviny jako například: ovesné otruby, pohankové vločky, amarantové vločky, žitné vločky či pohankové, špaldové, ovesné a ječné lupínky.

    Porovnání výživových hodnot různých vloček najde pod textem. Z hlediska vaší glykémie je třeba vybírat takový výrobek, který má méně sacharidů a hodně vlákniny.

    Množství

     50 g

    Energie

    (kJ)

    Bílkoviny (g)

    Sacharidy (g)

    Cukry (g)

    Tuky

    (g)

    Vláknina (g)

    jáhlové vločky

    753

    5

    34

    0,75

    2

    ječné lupínky

    750

    5

    34

    0,75

    1

    6

    ovesné lupínky

    810

    7

    31

    0,6

    3

    5

    ovesné otruby

    714

    8

    26

    0

    3

    8

    ovesné vločky

    808

    7

    34

    0,76

    3

    4

    pohankové lupínky

    726

    6

    34

    6

    1

    3

    špaldové lupínky

    720

    6

    30

    6

    2

    6

    špaldové vločky

    705

    7

    32

    0,85

    1

     7

    amarantové vločky

    783

    7

    26

    1

    3

    4

    žitné vločky

    774

    5

    37

    2

    0,85

    7

    Sušené ovoce

    Sušené ovoce můžete přidat, ale vždy mějte na paměti, že např. 150 g čerstvého jablka obsahuje stejné množství sacharidů jako 30 g jablka sušeného – tedy 20 g sacharidů.  Zde opravdu platí, že diabetik by měl konzumovat sušeného ovoce jen malé množství. Zvažte, zda by nebylo vhodnější do své sladké snídaně přidat ovoce spíše čerstvé.

    Obecně platí, že nejméně obsaženého cukru z ovoce mívají bobuloviny. Pokud si to správně spočítáte, můžete si dopřát i jiné ovoce, které naopak cukru obsahuje hodně, jako například banán či rozinky. Při výběru sušeného ovoce si vždy dejte pozor, aby nebylo doslazené a neobsahovalo siřičitany.

    Pražení semen a ořechů

    Ořechy a semínka se praží za účelem vylepšení chuti, vůně a barvy. Pražení při vysoké teplotě může poškodit zdravé polynenasycené tuky. Také pražení ořechů zkracuje jejich trvanlivost – pražené ořechy jsou náchylnější k oxidaci.  Rovněž některé druhy antioxidantů obsažených v ořeších a semínkách jsou při pečení degradovány. Antioxidanty jsou důležité pro vaše zdraví, protože pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.  Studie také naznačují, že při pečení dochází ke ztrátě vitamínu E, thiaminu a karotenoidů. Rozsah ztráty však závisí na typu ořechu a teplotě pražení. Pražení při vysoké teplotě vede ke vzniku škodlivé látky nazvané akrylamid. Oproti tomu surové ořechy mohou být napadeny škodlivými bateriemi. I proto je doporučována tepelná úprava, díky které dochází ke snížení celkového počtu mikroorganizmů.

    Kalorický rozdíl pečených a surových semen je minimální, v řádu jednotek. Jak surové, tak doma pečené ořechy na sucho v troubě jsou zdravé. Nejvhodnější je pražit bez tuku na nízkou až střední teplotu asi 140 ° C asi 15 minut. Ale pozor, takové ořechy lze konzumovat pouze v příštích několika dnech!

    Recept

    Není nic jednoduššího. Vyberte, které z daných potravin máte nejraději, každou jednotlivou surovinu si pečlivě zvažte a spočítejte si kalorie na www.kaloricketabulky.cz. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a můžete podávat.

    Ideální snídaně pro diabetika, dodržujícího rámcový jídelníček na 200 g sacharidů, obsahuje 1900kJ a 40 g sacharidů.

    Např.

    1 porce na snídani 1600kJ, 41 g sacharidů, 14 g bílkovin, 18 g tuku, 7 g vláknina

    15 g ovesných vloček

    15 g pohankových lupínků

    10 g slunečnicových semínek

    10 g neloupaných mandlí

    20 g jahody sušené mrazem

    150 g jogurt bílý 2,7 %tuku

    Tip: dosladit můžete lžičkou čekankového sirupu, který má vysoký podíl prospěšné vlákniny, velmi nízký glykemický index a obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup apod.) Nebo můžete využít umělé sladidlo, například Erytritol či stévii.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel
    věk: 49 let

    Odpověď

    Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

    Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

    K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

    Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

    Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

    Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

    Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

    Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

    Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážení, chtěl bych koupit smoothie mixér. Jaký je váš názor odborníka na zeleninové či ovocné koktejly. Je možné je denně pít - samozřejmě v rozumném množství s vodou a neslazené? Jaké ovoce či zeleninu upřednostnit? Moc děkuji za všechny odpovědi a zůstávám S pozdravem. Eda

    Odpověď

    Milý Eduarde, smoothie koktejly jsou zajisté v rámci diabetické diety vhodnou alternativou například zdravé svačiny. Obzvlášť ráda je doporučuji diabetikům, kteří nemají v práci čas na malé svačiny a poté jedí velké porce hlavních jídel. Nebo někdy nejedí vůbec. Navíc, pro mnohé z nás je to jediný způsob, díky kterému jsme schopni zkonzumovat doporučené množství ovoce a zeleniny.

    Jak sám v dotazu zmiňujete i smoothie koktejly se musí započítat do celkového denního přijmu energie a sacharidů, obzvlášť, pokud jsou pouze z ovoce nebo obsahují různá semínka, oříšky, avokádo či jiné tuky, jogurty, mléko apod.  V takových kombinacích, v nevhodném množství, se může nízkokalorický drink proměnit v energetickou bombu, ačkoliv zdravou.

    Také bych ráda zmínila pojem Glykemický index potravin (GI), který (zjednodušeně řečeno) nám říká, za jak dlouho po požití dané potraviny se zvýší cukr v krvi. GI ovlivňuje více faktorů, jako například tepelná úprava, množství jídla či obsah vlákniny. A protože mixérem vlákninu obsaženou v ovoci rozmixujeme, jeho GI tak zvýšíme.

    Jednoduše si představte misku s vodou, která nyní zastupuje žaludek. Vložte do ní celozrnný chléb a tukový rohlík. Co se v misce rozpadne dříve? Co déle zůstane v žaludku? Kterou potravinu bude vaše zažívací ústrojí déle rozkládat? Která potravina vám tak rychleji zvedne cukr v krvi? Celozrnný chléb či tukový rohlík? Broskev či broskvové smoothie?

    Např. broskvového smoothie nám může zvýšit cukr v krvi více nežli broskev konzumovaná v celku.

    Veškeré sacharidové jídlo (ovocné smoothie) je vhodné doplnit i dalšími živinami – bílkoviny, tuky či vlákninou. Tímto způsobem zpomalíme vstřebávání glukózy do krve a tím snížíme glykémii po jídle.

    Ve smoothie světě to znamená, že je vhodné vždy ovoce doplnit zeleninou, mléčným výrobkem či zmíněnými semínky a oříšky.

    Je žádané, aby hlavní složkou diabetického smoothie byla zelenina, kterou doplníme porcí ovoce. Dle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů je doporučováno na svačinu konzumovat 20 g sacharidů a 400kJ.  Sám si můžete jednoduše spočítat, kolik gramů ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, semínek a oříšků to je na www.kaloricketabulky.cz

    Rámcový jídelníček vám dle vaši aktuální kompenzace cukrovky, věku, vaší stávající hmotnosti a stupně pohybové aktivity doporučí lékař či nutriční terapeut.

    Použití kalorických tabulek vřele doporučuji, protože jedině tak se naučíte, kolik jaké potraviny můžete vlastně sníst. ?

    Např.     200 g jahod + 200 g okurka salátová (+voda či zelený čaj) = 410kJ/17gS

                    150 g broskev + 80 g bílý jogurt 2,7 % tuku (+voda či zelený čaj) = 450kJ/18gS

    50 g rukola + 60 g ananas + 10 slunečnicová semínka + chilli (+voda) = 450kJ/ 11,6gS


    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

                   

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na vás s trošku netradičním dotazem. V popisu džemů od firmy Dalfour je uváděno, že nejsou slazeny cukrem, pouze štávou z ovoce a tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. To je prohlášení obchodu. Např. zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/racio/225-dzem-st-dalfour-jahoda-284g.html. Jde mi o to, zda je u cukrovky II. typu lze občasně použít opravdu? Jaké müslu ke snídani byste doporučili? Na trhu je ho nepřeberně...Děkuji moc za ochotu. Eduard

    Odpověď

    Milý Eduarde, odpovídal jsem vám na dotaz, který se týkal požívání medu. A na tento dotaz vám mohu dát skoro stejnou odpověď:

    Hlavním problémem diabetu 2. typu je nedostatečná účinnost inzulínu (inzulínová resistence), která se zhoršuje s nadváhou a nedostatečným pohybem. Tělesný inzulín již nestačí vyrovnat nároky organismu a nesnižuje dostatečně glykémii po jídle a nezabrání dostatečně, aby se i na lačno nadměrně glukóza nevytvářela ze zásobních látek.

    Základem léčby jsou zejména pohyb, který zlepšuje účinnost inzulínu, a omezení energetického příjmu. Pokud toto nestačí nebo pacient není schopen následovat tato doporučení, používají se různé antidiabetické léky, včetně inzulínu.

    Sám rád jím a mám pochopení pro ostatní, kteří jsou na tom stejně. Také bych rád nalezl zdravou chutnou marmeládu, která vypadá a chutná jako pravá marmeláda, ale nezvyšuje glykémii a netloustne se po ní, není po ní průjem a nebolí po ní břicho. Jenže to je ten kámen úrazu a to právě přispívá k diabetu 2. typu: štíhlí a zdraví lidé o tom tolik nepřemýšlejí, občas si trochu marmelády vezmou, pochutnají si a dají pokoj. Ale diabetikům to pořád vrtá hlavou a nejraději by snědli celou sklenici najednou. Nejlepší by bylo, kdyby na jídlo tolik nemysleli, 3x denně se rozumně najedli tak, aby v tom byly bílkoviny, méně živočišného tuku, přiměřeně sacharidů a potřebné množství vitamínů v podobě zeleniny a ovoce. Diabetici mohou jíst prakticky všechno, ale nejdůležitější je míra a rovnováha.

    Veškeré ovocné marmelády obsahují převážně cukr a vodu. Ten, kdo šetří, dává do marmelád méně ovoce a zahušťuje je cukrem a pektinem či želatinou. Správná marmeláda ale obsahuje hodně ovoce, ale to je vařením zbaveno části vody a tak nepotřebuje tolik přislazovat. Z živin jsou ale v ovoci skoro jenom cukry, ať je to glukóza, fruktóza či jiný. Vámi udávaný džem Dalfour nemá přidávaný řepný cukr, ale už samo ovoce ho obsahuje spoustu a ještě tam přidávají glukózu z hroznové šťávy. Stejně jako jiné marmelády je vhodný pro diabetiky jako nošení dříví do lesa (při tom nošení by ale mohla glykémie případně klesat tou námahou). Ať je tam jakýkoliv cukr, v těle se stejně předělá na glukózu a bude zvyšovat glykémii. V malém objemu je hodně kalorií a dobře se po tom tloustne. Jediná rada tedy je: máte-li na to chuť, odepřete si sacharidy v jiné podobě (např. v chlebě) a snězte trochu (trochu!) tohoto dobrého džemu, třeba v jogurtu. Asi 10 g tohoto džemu obsahuje 6 g cukrů. Dieta z potravin s nízkým obsahem cukrů se diabetikům 2. typu doporučuje zejména proto, že jim to dovoluje sníst poměrně velký objem jídla, což jim dělá dobře na duši. Ale občas mohou klidně jíst jídlo, které obsahuje sacharidů ve stejné hmotnosti více. Mohou ho pak ale sníst jen málo a necítí se dost nasyceni.

    A ještě k těm müsli: Jedná se především o velmi suché obilí či ovesné vločky s trochou sušeného ovoce či oříšky. Ty opět obsahují velké množství sacharidů při malém objemu, řekněme 60-65% hmotnosti. Bylo by to pro diabetiky celkem vhodné, kdyby toho jedli opravdu málo. Např. 100 g k snídani, a k tomu už jen hořký čaj nebo kávu. Možné to je, ale není lepší si dát 200 ml bílého jogurtu (10 g sacharidů), do toho 20 g müsli (15 g sacharidů), k tomu 60 g chleba (30 g sacharidů) s plátkem sýra, rajče a papriku?

    Když už müsli, tak raději bez přidaného cukru, abyste ho mohl sníst o trochu více. Ale už to nemůžete zajídat žádným chlebem, rohlíky atd.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    Možná Vás zaujme něco z našich receptů pro diabetiky.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je možné u cukrovky 2. typu občas využít ve stravě půl lžičky medu? Hladina v krvi - 11,9 na testu OGTT. Jak je to s pivem a vínem či trvdým alhoholem. Jaké je optimální množství (občasně)? Moc děkuji
    věk: 56 let

    Odpověď

    Milý Eduarde, jeden můj synovec, když mu byly asi 4 roky, jako je nyní mému vnukovi Edovi, se kdysi přitulil k babičce a povídal: „Babičko, povídej mi o medu“. Na to jsem si vzpomněl, když jsem uviděl váš dotaz. Já se pokusím něco povědět vám, ale nebude to o včeličkách, plástvích ani žihadlech.

    Med obsahuje hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu) a řepný cukr (sacharózu). Tyto cukry dohromady představují asi 80% hmotnosti medu. V jedné lehce navršené čajové lžičce je asi 10 g medu (jak jsem dnes kvůli vám vyzkoušel), tedy celkem asi 8 g sacharidů. Pro srovnání, jeden běžný rohlík obsahuje asi 20 g - 30 g sacharidů, které se v těle přemění na glukózu.

    Pro pacienty s diabetem 2. typu zejména platí, že by neměli být obézní, to znamená, že by neměli jíst příliš kalorickou stravu a měli by se pohybovat. Podle tělesné výšky, věku a tělesné námahy by měli mít v dietě asi 150 – 220 g sacharidů, při nadváze je rozhodně to nižší číslo lepší. Je výhodnější, když se sacharidy požívají ve formě složených cukrů, jak je tomu třeba v chlebu či bramborách, protože z nich se cukr dostává ze střeva pomaleji a nepůsobí rychlý vzestup, jak by tomu bylo, kdybychom se např. živili medem.

    V dietě ale platí zásada, že různé druhy potravin se mohou vzájemně nahrazovat, takže se doporučuje jíst jen určité množství sacharidů, ať již ve formě chleba, rýže, brambor či ovoce. Z tohoto hlediska je tedy klidně možné, že část doporučených sacharidů např. ve chlebě nahradíte lžící medu, jenom  toho chleba má být o trošku méně, protože zbytek sacharidů dodá ten med. Jestli si tedy pro chuď dáte lžičku medu a současně asi o 15 g  méně chleba, než byste jinak plánoval, vyjde to skoro nastejno. Je to tedy rozhodně menší prohřešek, než kdybyste jen tak pro nic za nic z hladu snědl dvojnásobné množství suchého chleba.

    No a s pivem je to dost podobné. Půl litru plzeňské dvanáctky obsahuje asi 24 g sacharidů, tedy podobně jako jeden rohlík. Optimální dávku piva si neodvažuji navrhnout, protože optimálně byste asi neměl pivo pít. Ale abyste se cítil optimálně, tak ho asi občas pít potřebujete, takže vám ho zakazovat není rozumné, abyste ho nepil jen tajně a s pocitem viny. Jenom není dobré s ním završovat náročný oběd, ale naopak, je potřeba zase jinde sacharidy ubrat, např. nejíst knedlíky, nebo jen jeden a dát si jedno malé, případně velké pivo. U štíhlého pacienta s diabetem 1. typu bych jen doporučil: podejte si o něco větší dávku inzulinu, abyste pokryl těch 24 g sacharidů navíc. Podobně je to se zákusky: nedáte-li jinak, můžete je občas mít. Ale ne na závěr hlavního jídla ale „místo“ hlavního jídla.

    Někdy je k dostání tzv. „diapivo“. To se vyznačuje tím, že na rozdíl od běžného piva v něm jsou skoro všechny cukry vykvašeny na alkohol. Cukry tedy téměř neobsahuje, ale pozor: je vněm zase více alkoholu a rychleji stoupá do hlavy.

    Suché víno a většina tvrdých alkoholických nápojů sacharidy neobsahují a při požití 200 ml vína nebo jednoho či dvou panáků glykémii nezvyšují. Je na vás a na vaší disciplíně, jak se k tomu postavíte, stejně jako u všech ostatních lidí. Jenom když trochu přeberete, můžete ztratit zábrany i vůči jídlu a to pak jíte sacharidy nesacharidy.

    Stručná informace týkající se alkoholu je také v naší ENCYKLOPEDII, poněkud větší výklad naleznete v článku Pít či nepít... alkohol.

    Jinak k Vaší naměřené glykémii na testu oGTT jsou odpovědi v rubrice DIAGNOSTIKA

    Na závěr ještě jednu poučku: Diabetická dieta je v podstatě taková zdravá dieta, která je vhodná pro všechny, kteří chtějí žít zdravě. Skoro nic není úplně zakázané, jen se to má požívat s mírou. Zatímco zdravý člověk špatnou dietu nebo přejídání alespoň po určitou dobu zvládne, diabetikovi to škodí hned a je to více nápadné, protože mu stoupá gykémie.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, rada bych poprosila o radu, diabetes II 20 let - inzuliny a PAD, hypertenze, vred zaludku, alergie, slabsi ledviny, steatoza jater, trochu vys cholesterol, potize s krvetvorbou, 57 let, BMI 29. Abych pravdu rekla, vubec nevim, co bych mohla jist?? Muzete mi prosim poradit povolene potraviny? Dekuji velice, Mila
    věk: 0 let

    Odpověď

    Milá Milo, dostávám hodně dotazů ohledně vhodné diety a někdy je to velmi komplikované. Ve vašem případě si ale myslím, že to nebude tak složité. Jenom úvodem musím říci, že nevím, co znamenají pojmy „slabší ledviny“, „trochu vyšší cholesterol“ a „potíže s krvetvorbou“.

    Na základě Vašich slov si představuji, že máte určitou nadváhu, pro což svědčí i hodnota Vašeho BMI, cholesterol kolem 6 mmol/l, funkci ledvin výrazně nesníženou a možná méně červených krvinek, ale nikoliv vážnou chudokrevnost.

    Moje doporučení tedy je, abyste jedla normální stravu a dbala zejména na to, aby nebyla zbytečně kalorická a obsahovala co nejméně živočišných tuků. Dovolím sei podkázat na část našeho webu Životospráva, který se ještě rodí.

    Znejte hladinu svého krevního cukru a provádějte samostatné měření. Podle výsledků si odhadujte množství sacharidů v dietě a tomu odpovídající dávky inzulínu.

    Protože máte nadváhu, vezměte si jako vzor např. velmi mírně redukční dietu s 1 700 kcal (7 400 kj), obsahující asi 220 g sacharidů, 60 g tuků a 75 g. bílkovin. Mohl bych vám pochopitelně doporučit radikálnější přístup, ale nevím, zda jste odhodlaná k redukční dietě, a tak si myslím, že pro začátek by toto mohlo vyhovovat. Návrh této diety by vám mohla poskytnout dietní sestra v diabetologické ambulanci, ale můžete ji také najít v mnoha příručkách. Samozřejmě ji můžete podle své chuti obměňovat, jen byste ji neměla překračovat.

    Jezte 3x denně z talíře, nic neuždibujte, a snažte se také pohybovat. Doporučuji vám strávit týdně asi 150 min. pohybem, a to takovým, který bude pro vás natolik náročný, že vás při něm přejde chuť si povídat, abyste se příliš nezadýchala. Tedy středně náročný pohyb, např. rychlá chůze alespoň 6 km/hod. či něco, co vás baví, viz naše rubrika Pohyb s dalšími odkazy.

    Do jídelníčku zařaďte zeleninu, mohla byste také mít denně jeden multivitamin, kterým bude zajištěn obsah železa, vápníku, vitaminů C, B a D a dalších. Uvádíte také alergii, pochopitelně nevím, na co. Pokud se jedná o potravinu, tak takovou vyškrtněte ze svého jídelníčku.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážený pane, trpím už asi 20 let cukrovkou. V minulosti jsem se mohl v obchodech orientovat podle nápisů Dia, Diät apod. Dnes, kdy je nás skoro milion toto označení zmizelo. Za to je v módě celiakie (pacientů je asi 100 000). Snažím se orintovat podle složení výrobku, ale musím nosit na nákup lupu, protože půl milimetrový text velmi špatně čte. Děkuji za odpověď. Petr
    věk: 60 let

    Odpověď

    Milý Petře, souhlasím, že získávat informace o složení potravin přímo v prodejně je velmi obtížné až nemožné. K přečtení údajů na balení nestačí ani lupa v domácím prostředí, natož při nakupování. Dovolím si dát vám několik rad, jak postupovat:

    1. Ještě doma před nákupem si rozmyslete, co vlastně chcete koupit a jaké požadavky to má splňovat. Pokud chcete umělé sladidlo, které neobsahuje žádný cukr, vyberte si nejprve některé, které by vám vyhovovalo. Můžete na to použít třeba příspěvek v našem webu v rubrice Náhradní sladidla. Rozmyslete si, zda to má být tekuté, sypké či v tabletách a zda se to má hodit třeba i k pečení. Takový výrobek potom kupte. V supermarketu, v lékárně či v obchodě s dietními potravinami, kde vám lépe poradí.
    2. Pro diabetika nejsou žádné potraviny naprosto zakázané. Některé jsou ale málo vhodné, protože obsahují příliš mnoho cukru a zbytečně zvyšují glykémii. Jedná se třeba o med, sladké ovoce, sladké marmelády apod. Jejich náhražky pro diabetiky většinou obsahují také velké množství sacharidů, ty se jen pomaleji uvolňují. Já je osobně nedoporučuji, protože přidaná sladidla často působí nadýmání či průjem (mluvím o sladidlech, která mají podobný objem jako cukr, protože jejich přítomnost je v potravině nutná pro udržení správné konzistence). Já je osobně nedoporučuji. Nezhubnete po nich a také budou zvyšovat glykémii. Dejte si raději výjimečně jeden normální dortík, odhadněte si jeho obsah sacharidů a dejte si ho třeba místo přílohy.
    3. Pokud chcete nějakou sladkost, třeba sušenky bez přidaného řepného cukru, rozmyslete si, kolik sacharidů by jedna porce měla obsahovat. I když se jedná o tzv. „dia“ výrobek, rozhodně to neznamená, že neobsahuje sacharidy. Mouka, škrob, ovoce, to vše obsahuje sacharidy stejně jako obdobné výrobky pro nediabetiky. Výrobek je pouze přislazen něčím jiným než řepným cukrem a o to méně bude obsahovat sacharidů. Je-li ke slazení použit sorbit nebo fruktóza (ovocný cukr), tak tyto látky se stejně nakonec v těle změní na krevní cukr a je nutné s nimi počítat. Obecně takové laskominy příliš nedoporučuji, protože stejně obsahují sacharidy a rozdíl od normálních zákusků či dortíků není velký. Když už na něco takového máte chuť, vezměte běžný výrobek, zjistěte si obsah sacharidů, započítejte si to do jídelníčku a snězte jen malou dávku. Bude to asi chuťově lepší a budete přesně vědět, co jíte. Jen na obsažené sacharidy nesmíte zapomenout: nemůžete si je přidat k běžnému obědu, ale musíte je vyměnit třeba za brambory, rýži, chléb apod., které naopak uberete. A máte-li diabetes 2. typu, tak bych se spíše obával obsahu tuků než sacharidů.
    4. V obchodech najdete také diapivo. Normální pivo obsahuje poměrně hodně sacharidů a diabetik s tím musí počítat. Diapivo se při výrobě nechá déle kvasit, takže zbytkové sacharidy z ječmene se dále zkvasí na alkohol. Obsah sacharidů je potom velmi nízký. Ale pozor, takové pivo zase obsahuje více alkoholu! Ten je nejen také kalorický, ale je-li užíván pravidelně, tak je samozřejmě nezdravý, stejně jako u ostatních alkoholických nápojů.
    5. Obsah sacharidů v různých výrobcích můžete najít na internetu. Existuje také aplikace pro chytré telefony, např. „Fér potravina“.  Pokud ji v telefonu máte, můžete si pomocí fotoaparátu naskenovat čarový kód. Telefon je potravinu rozpozná a dá vám přehled o složení výrobku. Stejným způsobem funguje také aplikace „Kalorické tabulky“. V prodejně přímo naskenujete čarový kód výrobku a dozvíte se jeho složení v čitelné podobě, mnohem lépe než z obalu.

    Nakonec se znovu vracím ke svému hlavnímu doporučení: Při diabetu můžete jíst vlastně všechno. Jde jenom o to kolik a kdy. Pacient s diabetem 1. typu odhadne, kolik inzulínu si musí podat navíc. Pacient s diabetem 2. typu by se měl obávat hlavně nadváhy a neměl by proto jíst sladké a tučné laskominy. Když to ale udělá výjimečně, ať si raději vezme něco, co mu opravdu chutná a míst toho ať ubere něco jiného ve svém jídelníčku.

    Většina takzvaných „diapotravin“ stejně obsahuje sacharidy i tuky a není možné je konzumovat bezstarostně.

    A ještě něco: Svou povahou se bezlepková dieta zásadně liší diety diabetické. Osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách většinou nemohou pozřít ani minimální množství lepku, protože i velmi malé množství u nich vyvolává závažné potíže. Lepek je jedna z významných složek mouky, a ta se dnes přidává skoro do všech potravin. Je proto velmi těžké vyhledávat zaručeně bezlepkové potraviny, které si proto opravdu zaslouží být výrazně označeny.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz, otec (narozen 1956) je diabetik s inzulinem a ve velkém množství pije cocacolu light (např. 1-2 l denně, ). Je možné že pití tohoto nápoje snižuje v těle hořčík apod? Bere i léky na odvodnění a je také po operaci srdce. Občas mu tzv. vynechává noha (popisuje jako křečové sevření prstu na noze a necitlivost). Moc děkuji Petra

    Odpověď

    Milá Petro, v prvé řadě je Coca Cola, stejně jako všechny vysoce slazené nápoje, zcela nevhodná pro pacienty s diabetem. Může se hodit k zažehnání hypoglykémie v množství 100 – 200 ml., případně ji lze zcela výjimečně použít jako nouzovou náhradu stravy u pacientů léčených inzulínem, kteří přechodně např. z důvodů těžké nevolnosti, nejsou schopni přijímat jinou stravu.  Pak je třeba ji ale užívat po velmi malých dávkách, poradit se s lékařem, kontrolovat si glykémie a co nejdříve přejít na dietní stravu.

    Colu light naopak považuji za vhodný občasný doplněk, který může diabetikovi zpestřit hlavní jídlo nebo zažehnat žízeň. Obsahuje ale řadu látek, které ostatně jako všechno, mohou být ve větším množství zdravotně škodlivé. Jedná se nejen o několik umělých sladidel, ale také o kyselinu fosforečnou a kyselinu citronovou a kofein. Všechny tyto látky je možné považovat za bezpečné, ale i tady platí: všeho s mírou. Častější pití Coca Coly může vést k návyku, a to jednak na kofein, který má stimulační účinek, ale také na samotnou chuť, která pak člověka nutí ji pít nejen jako zpestření a osvěžení, ale jako náhradu normálních tekutin, zejména běžné vody.

    Větší obsah kyseliny fosforečné může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v organismu a způsobit nedostatek vápníku a případně i hořčíku. Nedostatek vápníku a hořčíku může vyvolat větší svalovou dřáždivost a únavu, a vést také k úbytku kostní hmoty.

    Nepodařilo se mi najít studie, které by bezpečnost nebo naopak škodlivost Coca Coly prokazovaly či vyvracely. Kromě pozitivní reklamy lze ale najít hodně záporných hodnocení, která se ale neopírají o skutečná měření. Podle zdravého rozumu lze pacientovi s diabetem doporučit (když mu to chutná) 1 – 2 lahve Coca Coly light po 0,33 litru denně, maximálně 3, ale to již nikoliv denně. V úvahu je nutné ale vzít i jiné nápoje, které mají podobné složení. Hlavním denním nápojem by ale v každém případě měla být voda, případně čaj a neslazené doma připravené limonády s velmi nízkým obsahem cukru (silně ředěný pomerančový džus, jen pro dobrou chuť). Nevhodné je také pivo, které obsahuje kromě alkoholu také poměrně velké množství sacharidů. Toto množství je pochopitelně nutné započítat do doporučeného denního množství sacharidů.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. od večera jsem nejedl a ve 3 hod ráno jsem měl cukr 6,1mmol. Ráno v 7hod jsem šel k lékaři 1,5 km změřit cukr a měl jsem 7,1 cukru. !!! Tam jsem si porovnal udaj s vlastním glukometrem = 8,1 a po příchodu domu zase 1,5 km jsem se hned změřil a měl jsem 9,1. Mezitím jsem nic nejedl, nepil, nic sladkého a nebral žádné prášky. Nedovedu si vysvětlit proč hladina cukru ráno tak zdánlivě bezdůvodně stoupala, když měla klesnout o 2 mmol? Může to být námahou, nebo tím, že jsem nebral žádné prášky? Nevím, jak dlouho účinek prášků přetrváva. Je možné, že je to 12 a více hodin? Od měření ve 3 hod do měření v 8 hod se mne ZVEDL cukr o 2 mmol. O reakci hladiny cukru na bezprostřední námahu jsem nic nečetl. Dívám se na to jako laik a divím se co se děje.

    Ještě dodávám informace o užívaných lécích:

    Je to STADAMET 1000 ráno i večer  a GLYCADA 60 ráno a Rosucard.
    Mně se jeví jako problém v tom, že mám různou, nepravidelnou tělesnou aktivitu, zahráka, rytí, sečení trávy, řezání dřeva nebo bez aktivity. Na různé činnosti by asi měla být různá dávka prášků a taků různé jídlo. Dnes jsem šel od 12:30 8 km přes kopec s převýšením 150 m. Než jsem šel snědl jsem pomeranč. Cesta trvala 2 hod a 45 minut. Změřil jsem se hned po příchodu a měl jsem 5,8. Tělo si bere cukr z krve a když je ho málo tak pak tuk z ledvina později z těla a ten mění na cukr a ten jde do svalstva,  pokud tato přeměna dobře funguje. Hypoglykemie se o mně nepokoušela. Při tak rozdílné aktivitě je problém kolik brát prášků a co jíst. Někdy strava nevyhovuje ani časově. O této problematice nepravidelnosti tělesné zátěže jsem se nic nikde nedočetl.
    Asi vás ztěžuji otázkami na které je těžké dát odpověď. Jím stravu s menším glykemickým indexem.
    Sladkosti nepiji.
    Nevím jestli jsem procesy probíhající v organizmu popsal přijatelně. Dívám se na to jako laik, tak se omlouvám za svoji tělesnou "strojařinu".
    Když se začínají ucpávat vlivem cukrovky vlásečnice je to nevratný proces?
    Děkuji za vaši ochotu a váš čas.

     

    Odpověď

    Milý pane Františku, regulace krevního cukru a zvláště porušená regulace pří diabetu, jsou velmi složité procesy, na kterých se podílí nejen sekrece či podávání inzulínu, ale také produkce řady dalších hormonů a látek, které se v těle tvoří. Nelze tedy počítat s tím, že určitá fyzická zátěž či snědení určitého jídla vyvolá vždy stejný efekt. Ani u zdravých osob tomu tak není, jen se většinou neměří, takže se o tom neví.

    Kromě toho glukometry ani přístroje v nemocnicích nejsou absolutně přesné přístroje a občas díky náhodným jevům (třeba délka skladování vzorku před vyšetřením) nemusejí vždy ukazovat úplně přesné výsledky.

    Důležité je, že nemají významné odchylky, a ty u osobních glukometrů nemají při normálních hodnotách krevního cukru překročit asi 1 – 1,2  mmol/mol nahoru či dolů. Lze si pro jejich kontrolu zakoupit v lékárně kontrolní roztoky.

    Neočekávejte od svých měření absolutní přesnost, není to ani potřebné. Spolehlivě poznáte, zda míváte hodnoty kolem normy, lehce zvýšené či hodně zvýšené. To je potřebné pro vaše zdraví, abyste věděl, zda máte svůj režim zpřísnit, či zda je vyhovující. Velmi vám také pomůže znalost vašeho glykovaného hemoglobinu.

    Podle toho, co píšete, je zřejmě kontrola vašeho diabetu dobrá. Žádná z hodnot vaší glykémie nebyla doslova špatná. V den, kdy jste byl u lékaře, jste také vynechal ranní Metformin. To se mohlo podílet na tom, že vám glykémie neklesala ani po tělesné námaze.

    Jinak vězte, že glukóza se v těle aktivně tvoří. U diabetiků 2. typu dokonce nadměrně. Tělo glukózu neustále potřebuje, zejména mozek. Proto i když nejíte, tak se určité množství do krve uvolňuje ze zásob glykogenu a částečně se glukóza nově tvoří z jiných látek. Nadměrnou tvorbu glukózy u diabetiků právě mírně tlumí metformin.

    Při delší tělesné námaze glykémie u pacientů s diabetem 2. typu většinou klesá. Záleží na intenzitě a délce námahy, ale většinou by to mělo být aspoň 1 hodina lehčí námahy, jako je výlet normální chůzí. Kromě toho pravidelná fyzická zátěž (denně alespoň 45 minut námahy, která vede k zadýchání) dlouhodobě zlepšuje účinek inzulínu a zlepšuje vyrovnání diabetu. Proto se velmi doporučuje.

    Moje doporučení pro vás je následující:

    Snažte se udržovat hodnoty glykémie blízko normy, tj., do 5,6 mmol/l na lačno a do 7 mmol/l hodinu po jídle. Pokud se ale vyskytnou občas hodnoty do 10 mmol/l a bude to spíš výjimečně, nedejte se tím rozladit. Pokud by vyšší hodnoty byly opakovaně či většinou, uvažujte o zintenzivnění léčby. Používejte svůj glukometr k tomu, abyste se ujistil, kde se přibližně vaše glykémie pohybují (norma, lehké zvýšení, závažnější zvýšení) a nečekejte od glukometru naprostou přesnost. I když se změříte 2x po sobě, nedostanete stejné hodnoty. Snažte se přiměřeně svým možnostem pravidelně a po delší dobu pohybovat, protože to bude mít dlouhodobě příznivý efekt. Očekávejte, že při delším pohybu vám bude glykémie spíše klesat, a když ne, může jít o náhodu nebo o důsledek něčeho jiného – třeba větší jídlo dlouho před tím, vynechání léků nebo nějakou jinou probíhající nemoc.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o odpověď proč, když držím tvrdě dietu, mám druhý den ráno cukr 8 - 10 mmol/l. Když si ale vezmu odpoledne něco sladkého, ráno je můj cukr 6 - 7 mmol/l.

    To znamená - když držím řádnou dietu je to horší, jak když to poruším. Proč ? Dagmara

    věk: 65 let

    Odpověď

    Milá Dagmaro, předpokládám, že ve vašem případě se jedná o diabetes 2. typu. K tomuto onemocnění má řada lidí vrozené vlohy a porucha se rozvíjí postupně s přibývajícími léty a kilogramy a pohodlnějším způsobem života. Protože léta člověk neshodí, je třeba se soustředit na ty kilogramy a pomáhat tomu tělesným pohybem, samozřejmě v rámci možností. I tak ale může onemocnění postupovat, citlivost vůči vlastnímu inzulínu se nemusí výrazně zlepšovat a sekrece inzulínu ve vašem těle se může postupně snižovat. To všechno je ale dlouhodobá porucha. V mnoha případech má tělo v sobě zásoby energie v podobě podkožního a nitrobřišního tuku na velmi dlouhou dobu a jeden zákusek navíc se v tom snadno ztratí.

    Aby se vaše výsledky zlepšily, je potřebná dlouhodobá snaha a změna životosprávy. Když se člověku podaří skutečně zhubnout a začne se pravidelně pohybovat, citlivost vůči inzulínu se většinou zlepší a tělu může postačovat jeho vlastní inzulín, který si vytváří. Taková změna se ale nepodaří hned. Trvá to měsíce i roky a člověk musí odolat, aby se ke svým dřívějším zvykům nevrátil. Pak se ale zlepší jeho celková kondice a vznikají předpoklady, aby se nerozvíjely komplikace diabetu. Člověk z toho má pak radost a vidí, že jeho námaha za něco stála.

    Cukr, který vám koluje v krvi, zdaleka nepochází jen z potravy. Glukóza se v těle vytváří ze zásobních látek a inzulín působí tak, že toto uvolňování glukózy tlumí. Jednou z poruch při diabetu 2. typu právě spočívá v tom, že zejména játra nejsou dostatečně tlumena inzulínem a proto ze svých energetických zásob uvolňují glukózu, a to třeba i když nic nejíte. Tomu lze předcházet některými léky nebo injekčním inzulínem, ale dlouhodobé zlepšení přinese omezení kalorického příjmu a zařazení pravidelného a déle trvajícího pohybu do vašeho denního programu.

    Rozdíl mezi hodnotami glykémie 6, 8 nebo 10 mmol/l není zásadní, zvláště když se jedná o hodnoty zjištěné jenom během několika dnů. Může se jednat o náhodné kolísání. Jestliže vydržíte dodržovat dietu, efekt se určitě dostaví. A vy to pak zjistíte po 2 – 3 měsících zejména na hodnotě glykovaného hemoglobinu. Jeho hodnotu byste rovněž měla znát. Proto vám doporučuji: vydržte ve svém úsilí a nenechte se rozladit občasným kolísáním hodnot. Pojídání sladkostí není hřích. Jsou to ale kalorie navíc, jsou zbytečné a vaši poruchu zhoršují. A zamyslete se do minulosti. To jistě není jeden zákusek nebo jeden chleba navíc. Většinou je to zákusků více a moho jiných zbytečných potravin, které se vám nyní mstí.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    další informace o glykovaném hemoglobinu naleznete v odpovědi pana profesora zde: dlouhý cukr

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!