Měření glukometrem

Autor:
MUDr. Pavlína Krollová

Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol

Vloženo: 10. 3. 2018


Vlastní měření

  • Před měřením omytí prstů teplou vodou a mýdlem (NEpoužívat dezinfekci - hrozí zkreslení výsledků)

⇒    zlepšení prokrvení prstů
⇒    odmaštění prstu ⇒ kapka krve se nerozteče

  • Před vpichem místo odběru osušit
  • Zasunout testovací proužek do glukometru - glukometr se v této chvíli obvykle sám zapne
  • Získat kapku krve (viz. níže část: Odběr kapky krve)
  • Nanést vzorek krve na testovacího proužek (viz níže část: Testovací proužky)
  • Dále postupujeme dle návodu u příslušného glukometru
    - u většiny začne automaticky vyhodnocování výsledku
  • Po několika sekundách vidíme na displeji výslednou hodnotu glykémie
  • Ošetříme místo vpichu, odstraníme proužek


Odběr kapky krve

  • Provádí se z kapky kapilární krve
  • Tradiční je odběr z prstů ruky
    - je vhodné vyhradit několik prstů, nejlépe 3. a 4. prst nedominantní ruky

⇒ nebudou rozpíchané všechny prsty
⇒ po opakovaných vpiších ve stejných místech se postupně sníží citlivost a bolestivost

- odebíráme z vnějšího okraje špičky prstu (NE z bříška prstu nebo z okraje nehtového lůžka = více bolestivé)


  • Na odběry kapky krve lze u většiny glukometrů využít i alternativních míst
  • Menší bolestivost
  • Předloktí, paže, lýtko, malíková a palcová strana dlaně, prsty na nohou
  • U dětí patička, ušní lalůček
  • Využívá se speciálních nástavců na odběrová pera (autolancety)

⇒  mění hloubku vpichu

  • Naměřené hodnoty z těchto míst mohou být o něco nižší (rozdíl není klinicky významný)
  • Autolanceta se v tomto případě po vpichu oddaluje od kůže až po vytvoření celé kapky krve
  • Při podezření na hypoglykémii  nebo v jiné akutní situaci musí být provedeno měření z prstu !!!
    • Na alternativních místech často dochází ke zpoždění vývoje hodnot glykémie a to až o 20minut (změna glykémie během těchto 20minut může být závažná)
  • Provádí se dnes hlavně odběrovými pery (autolancetami) s vyměnitelnými lancetami (jehličkami), které jsou součástí skoro každé sady ke glukometru (obr. 1, 2)

⇒    Zjednodušení odběru

  • Je možno použít i jednorázové lancety (obr. 4)
  • Jehly se v domácím monitoringu prakticky neužívají (od jejich používání se ustupuje i ve většině zdravotnických zařízení)
  • U části autolancet lze nastavit hloubku vpichu (dle potřeby pacienta)
  • Vpich je povrchový ⇒ méně bolí
  • Jehličku (lancetu) v odběrovém peru měnit po každém použití (obr. 3)


  • Část moderních odběrových per nepoužívá klasické lancety, ale bubínky obsahující několik lancet najednou (např. Accu- Chek Fastclix nebo Multiclix)


  • Některá odběrová pera (autolancety) mají jako doplněk nástavec pro odběr krve z alternativních míst (viz. výše)





Testovací proužky            

  • Po přiložení proužku ke kapce krve by se měla krev sama nasát
  • Testovací proužky by měly být uchovávány při pokojové teplotě v originální správně uzavřené tubě, aby nezvlhly.
  • Jsou na jedno použití
  • Každý glukometr má specifické testovací proužky ⇒ NEzaměňovat proužky mezi různými typy glukometrů (viz obr. 6)


  • Stanovení glykémie by mělo být ideálně za pokojové teploty
  • U některých glukometrů je ještě nutné nastavení přístroje na nové balení proužků
  1. Zadáním čísla proužků do glukometru
  2. Vložením čipu, který je v balení proužků, do glukometru
  3. Bez nutnosti nastavení -  je automaticky provedeno při zasunutí nového proužku - např. u glukometru Wellion, Freestyle Freedom, Contour plus...
     

Pozn.:
Pokud si stále nevíte s měřením rady na internetu je možno najít velké množství originálních videí s postupem měření pro konkrétní glukometry, např. GlucoLab, Accu-Chek Performa,


Vliv na měření:

  • Velikost kapky krve nanesené na testovací proužek
  • Dotek prstu na reakční plošce proužku před nanesením krve
  • Mokré nebo špinavé prsty
  • Znečištěný glukometr
    + předchozí ponoření do tekutiny
  • Špatná kvalita proužků (nedodržení expirační doby, nesprávné skladování - zvlhnutí nebo přehřátí)
  • Chybný kód při kalibraci proužků
  • Některé glukometry mohou být ovlivněny velmi nízkou teplotou nebo vysokou nadmořskou výškou
    - správná funkce je při 10-40°C, neměly by být (glukometry ani proužky) vystaveny silným zdrojům tepla

Při chybných výsledcích měření je nejprve třeba vyloučit lidskou chybu, teprve poté prohlásit, že se jedná o technickou poruchu glukometru nebo o vadu testovacích proužků.

  • Kalibrace glukometru by měla být prováděna 1-2xročně
  • Jako jednotka měření glykémie v ČR se používá mmol/l -  glukometry mohou být někdy chybně nastaveny na mg/dl používaný v zahraničí (pozn. pro zajímavost – pro převod hodnoty z mg/dl dělíme osmnácti tj. 180 mg/dl = 10 mmol/l)
  • Kalibrační roztoky pro domácí použití obsahující přesně stanovenou koncentraci glukózy - umožní nám kontrolu správnosti měření.
    - jsou vyráběny jednotlivými výrobci ke každému glukometru
    - Ideální je jeho použití min 1x týdně
    - Před použitím by měl mít kalibrační roztok pokojovou teplotu

Pozn.:

- při čištění glukometru by se do vstupu pro testovací proužky a přes data port neměla dostat žádná tekutina
- glukometr je možno otřít navlhčenou utěrkou