Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

919 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, velmi Vás prosím o posouzení, zda je možné ještě nějakým způsobem zvrátit onemocnění diabetem I. typu? U dcery byl teď při preventivní prohlídce ve 13 letech zjištěn cukr v moči, následně i v krvi (na lačno) s hodnotou 7,2. Byla hospitalizována v nemocnici k podrobnějšímu vyšetření. Lékaři provedli nejprve v jednom dni zátěžový test z moči, další den probíhala měření z krve. Paní doktorka řekla, že hodnoty byly mírně nad hranicí, ale překvapila je diabetologická křivka. Omlouvám se, ale píšu jako naprostý laik, je to pro nás čerstvá informace posledních 5 dní..a jiné podrobnější hodnoty neznám. Paní doktorka včera dceři nasadila inzulín Lantus, a to 1 dávku ráno o hodnotě 3 jednotek. Dnes pan primář zvýšil ze 3 na 4. A strava dcery je již na výměnných jednotkách. Nyní má stanovených 15 VJ na den. Lékaři ještě čekají na test protilátek. Ve středu by nám dceru měli propustit domů. Je možné, aby se tento stav podařilo ještě nějak zvrátit, zachránit beta buňky a fungovat třeba s dietou... Nebo je to již nevratný stav? A jak dlouho může trvat takový pozvolný průběh a kdy se začne horšit? Odhalení nemoci bylo absolutně bez příznaků a jako rána z čistého nebe. Je to pro nás velmi bolestivé zjištění. Mockrát Vám děkuji za jakékoliv informace. Lékaři se o dcerku velmi pěkně a důsledně starají, za což Vám všem diabetologům děkuji.
    věk: 0 let

    Odpověď

    Vážená paní, starostlivá maminko,

    v současné době není žádný ověřený postup, jak zastavit či zvrátit rozvoj diabetu 1. typu. Co se určitě vyplatí, je od samého počátku dodržovat správnou dietu a včas používat inzulín tak, aby se glykémie držely co nejblíže normálních hodnot. Když se to člověk totiž jednou naučí bez zbytečných kompromisů, většinou se mu to snáze udržuje i později, kdy už inzulín opravdu chybí a je to mnohem obtížnější. Je tedy potřeba si pravidelně měřit glykémie, hodnoty zaznamenávat a postupně se seznamovat s technologickými pomůckami, které jsou dnes již k dispozici a život s diabetem zlepšují a usnadňují. Navíc, když se diabetes od samého začátku dobře léčí, beta-buňky se méně zatěžují a mohou déle odolávat. Někdy se dokonce dostaví i tzv. remise – tedy dočasné zlepšení, kdy je možné i jednou už nasazený inzulín na nějakou dobu vysadit.

    Protože se jedná o autoimunitní proces, který je namířen proti beta-buňkám pankreatu, kde se tvoří inzulín, zkoušelo se a stále se zkouší mnoho léků a postupů, jak zánik beta-buněk zpomalit či zastavit. Řada postupů ale nefunguje, řada je sice účinná, ale má vedlejší nežádoucí účinky, které z dlouhodobého hlediska jsou závažnější, než samotný diabetes.

    V řadě světových center a často i na našich pediatrických pracovištích probíhají multicentrické mezinárodní klinické studie, které nové postupy testují. Pacient, respektive rodiče, si mohou zvolit, zda po podrobném seznámení se chtějí určité studie účastnit. V těchto studiích se ale jedná o nezaručené postupy, ostatně proto se testují. Zpravidla je jimi léčena jen část zařazených pacientů, ostatní "účinný" lék nedostávají, ale nevědí o tom. Samozřejmě, než do studie vstoupí, musejí souhlasit s tím, že nebudou vědět, zda studovanou látku skutečně budou dostávat či nikoliv. Je to naprosto nutné, aby výsledky studie bylo možné objektivně vyhodnotit. Ostatně, není dopředu známo, zda užívat novou látku bude přínosné či nikoliv.

    Účast ve studii pomůže zejména dalším pacientům, kteří by v budoucnu tímto postupem mohli být eventuálně léčeni, nebo alespoň přinese nové poznatky, které pomohou při vývoji nových látek.

    Děti se zpravidla s novou diagnózou diabetu smíří rychleji než jejich rodiče. Takový život prostě je a vzdor nepomůže. I vy po několika měsících poznáte, že život půjde dál, dítěti se povede dobře a bude mít naději, že v budoucnu se nějaká kvalitní léčba jiná než inzulín najde. Já tomu velmi věřím, že se v dohledné době nějaká nová a bezpečná metoda léčby najde. Zatím ji ale ještě nemáme. Zato se velmi slibně rozvíjí různé technologie pro kontinuální a co nejpřesnější dávkování inzulinu s kontinuální monitorací koncentrace glukózy v krvi, tzv CGMS systémy. Je možné, že v dohledné budoucnosti nahradí injekce inzulínu automatické zařízení, které bude inzulín dávkovat podle průběžně měřených hodnot automaticky. Zatím to ještě úplně nejde, ale nakročeno je nadějně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 29let a před 3měsíci mi na preventivní prohlídce zjistili vyšší cukr, hned jsem byl poslán k paní diabetoložce, ta mi po mnoha vyšetření řekla, že mám velmi vzácnou cukrovku 1. typu (prý jsem jediný její takový pacient), zatím žádné prášky ani insulin neberu, ale mám se měřit glukometrem v průběhu dne, hodnoty ráno se mi pohybují 6-7 a před jídlem okolo 5 ale po jídle po dvou hodinách mám třeba 8-10. Můj dotaz je asi trochu netradiční, ale jsem člověk který si rád zajde v pátek na pivo s přáteli, asi vím, že to neslyšíte rádi, ale zajímá mě to, proč když si změřím cukr po vypití několik piv (třeba osmi) hned večer tam naměřím 5,5 - 6,5 a ráno naměřím také méně než obvykle. Mohli by jste mi to nějak vysvětlit? Jen pro upřesnění nejsem žádný alkoholik, tvrdý alkohol nepiji ale pivo s kombinací s pátkem a přáteli mám rád. Děkuji za případné vysvětlení a přeji hezký den. Milda

    Odpověď

    Milý Mildo, ve vašem líčení musí být nějaké nepřesnost, ale i tak se pokusím vám odpovědět. Diabetes mellitus 1. typu je dost jasné onemocnění. Jak byste se mohl dočíst na našich stránkách, je způsobeno tím, že postupně různou rychlostí zanikají tzv. beta-buňky ve slinivce břišní, které tvoří životně důležitý hormon inzulín. Jejich zánik může trvat léta, ale někdy také se onemocnění projeví velmi rychle, a pokud by nebylo hned správně léčené inzulínem, člověk by zemřel. Ve většině případů zanikne produkce inzulínu nakonec zcela, nebo téměř zcela, takže pacienti potřebují celoživotně inzulín, který se musí dávkovat velmi pečlivě podle hodnot glykémie, které si pacient sám naměří.

    Příčinou diabetu 1. typu je skoro ve všech případech autoimunitní destrukce, kdy vlastní imunitní systém reaguje proti beta-buňkám. To se dá často ověřit stanovením některých autoprotilátek. Dále existuje poměrně malá skupina pacientů, u nichž se autoimunitní proces nepodaří prokázat a zánik beta buněk může být způsoben jinou příčinou, kterou nezachytíme.

    Aby se ve vašem případě skutečně jednalo o diabetes 1. typu, muselo by se jednat o velmi časné stádium, kdy už dochází k zániku beta-buněk, ale zbývající beta-buňky zatím stačí k tomu, abyste měl po většinu dne normální glykémie. K potvrzení diabetu 1. typu by bylo vhodné vyšetření autoprotilátek (anti-GAD, IAA, anti-ZnT8, anti-inzulínové protilátky). Pokud by vše skutečně svědčilo pro diabetes 1. typu, bylo by vaše chování skutečnou chybou, protože byste nezodpovědně zatěžoval přežívající beta-buňky a urychloval jejich zánik. Po 8 plzeňských dvanáctkách (aspoň 160 g sacharidů) byste měl glykémii určitě vysokou.  A při diabetu 1. typu „je každá beta-buňka dobrá“, protože umožňuje lepší vyrovnání diabetu při léčbě inzulínem.

    Pokud se u mladšího člověka, většinou štíhlého, najde náhodně vyšší glykémie a zjistí se pozitivita protilátek, případně má-li navíc diabetes 1. typu v rodině, je to apel k tomu, aby začal hned pečlivě dodržovat dietu a usiloval o to, aby zánik beta buněk probíhal co nejpomaleji.

    To ale vaše paní doktorka jistě ví, a tak by vám určitě neříkala, že se jedná o neobvyklý případ.

    Takže mne napadá, že možná máte jiný typ diabetu. Mohlo by se např. jednat o nějakou silně dědičnou formou označovanou jako MODY. Např. tzv. MODY 2 (glukokinázový typ) se projevuje tím, že postižené osoby mají trvale lehce zvýšenou glykémii, která zpravidla nestoupá na vyšší hodnoty než 8 až 10 mmol/l. Beta-buňky zůstávají zachovány, ale reagují teprve na vyšší hodnoty glykémie. Silně dědičných forem diabetu, způsobených defektem jediného genu, je dnes známo asi 13 a jejich závažnost je různá. Přesná diagnostika je náročná, protože vyžaduje podrobné molekulárně-genetické vyšetření. Porucha se zpravidla najde i u dalších členů rodiny. Podezření na některou s těchto silně dědičných forem vznikne, jestliže se diabetes vyskytuje třeba hned ve 3 generacích rodiny (např. prarodiče, rodiče, syn) a alespoň u někoho z nich již v mladém věku. V tom případě by slova vaší paní doktorky, že se jedná o „neobvyklý typ diabetu“ byla pravdivá. Nešlo by ale o diabetes 1. typu.

    Ještě k vašemu dotazu ohledně alkoholu: alkohol ve vyšší dávce může blokovat uvolňování krevního cukru ze zásob v játrech a může tedy ve vyšší dávce glykémii snižovat či dokonce způsobit hypoglykémii. S pivem je to ale málo pravděpodobné, protože to samo o sobě obsahuje spoustu cukru. U osob s diabetem léčeným inzulínem či léky, které zvyšují sekreci inzulínu, může alkohol přispět ke vzniku hypoglykémie.

    Takže na závěr: Máte-li skutečně velmi časné klinické stádium diabetu 1. typu, važte si každé trošky inzulínu, které vaše tělo samo vytváří. Nedrážděte je zbytečnými excesy. Naučte se již nyní držet dietu a sledovat glykémie. Jakmile se jednou začne špatně, jen těžko se podaří vás „převychovat“. Svědomitost se vyplatí sice až po dlouhých letech, ale věřte mi, že se vyplatí. Pak se říká „pozdě bycha honit“.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před rokem mi naměřili počínající neuropatii, cukr v krvi jsem měla ráno nalačno 5,85. Jdu za týden na další měření. Je příčinou opravdu cukr? Jsou i jiné příčiny pro vznik neuropatie?
    věk: 67 let

    Odpověď

    Dobrý den, neuropatie může mít celou řadu příčin - od onemocnění páteře přes boreliózu, jaterní onemocnění atd. Pokud máte cukr nalačno 5,8mmol/l, je důležité si ověřit, jaké hodnoty glykémie máte po jídle a jaká je hodnota glykovaného hemoglobinu, tj. "dlouhodobého"cukru , který ukáže hodnoty glykémie za 3 měsíce.

    (odpovídá as. MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D., Interní klinika UK 2.LF a FN v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Lékař doporučil jít do nemocnice na test na cukrovku s tím, že to bude trvat 4 hodiny a každou hodinu se bude odebírat vzorek rychlosti spalování cukru. Pacient byl propuštěn po 2 hodinách po odebrání 2 vzorků. Je toto dostačující na správnou diagnózu cukrovky?
    věk: 60 let

    Odpověď

    Milý Gustave, diabetes se dá potvrdit různými způsoby. Podrobně o tom píšeme na našich stránkách v rubrice Diagnostika.

    V nejasných případech je standardním způsobem, jak diabetes porvrdit či vyloučit, tzv. orální glukózový toleranční test. Provádí se tak, že po celonočním lačnění se dostavíte do ordinace. Sestra vám odebere vzorek krve ke stanovení glykémie na lačno a sestra vám dá vypít 75 g cukru rozpuštěného v čaji, který je nutno během 3 - 5 minut vypít. Není to nic moc dobrého. Pokud už na lačno máte glykémii nad 7,0 mmol/l, tak se ani další test nemusí dělat, protože už to samo o sobě pro diabetes svědčí, i když je dobré to ještě jednou zopakovat.

    Standardně se potom glykémie měří za 120 min., kdy hodnota nad 11,1 mmol/l potvrzuje diagnózu diabetu a hodnoty 7,8 až 11,1 svědčí pro porušenou glukózovou toleranci. To je běžný postup a vyšetření tedy, nepočítáme-li přípravu, trvá opravdu 2 hodiny.

    Z různých důvodů může lékař test rozšířit, případně prodloužit. Může např. stanovovat glykémie častěji a po delší dobu, nebo stanovovat ještě hladiny inzulínu či C-peptidu. To ale není běžný postup a pro interpretaci výsledků neexistují doporučená kritéria. Lékař tedy postupoval správně a k vyloučení či potvrzení diabetu by měly výsledky postačovat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám DM 2.typu na padu. Po plikaci žaludku 2014 kdy jsem užívala 2x 1000XR Glucophage denně, nyní už jen 1x denně 850 Glucophage. Glykovaný hemogobin mám 4,2. Velmi špatně spím kvůli bolestem páteře (několik operací). Ranní hodnoty mám často až do 9,5 stačí cokoliv málo sníst, nebo vypít lehce osazený nápoj, nebo něco s mlékem a do 45 minut mám hodnoty okolo 6,5. Během dne se kolikrát dostávám až k hranici 4.

    Plikace byla za účelem odvrátit nutnost aplikace inzulínu. Měla jsem ho pouze nárazově když mi po kortikoidech glykémie stoupala přes 25. Reakce na mini dávky, ale byly extrémně rychlé, takže od něho ustoupili.

    Každé jsem ráno extrémně vyčerpaná, prakticky 24h denně. Jsem i silná migrenička a mám sklony k tachykardi 95-110/min. Glucophage užívám večer 42 let, 160 cm váha 66kg Děkuji za odpověď. Jitka

    Odpověď

    Milá paní Jitko, pokusím se o odpověď, ačkoliv vlastně žádnou přesnou otázku nám nekladete. Také si některé údaje pokusím domyslet, protože je neuvádíte. Tedy: Máte diabetes 2. typu a užívala jste nějaké léky, mezi nimi i Glucopahage 2x 1000 mg. Byla jste obézní, neměla jste diabetes dobře vyrovnaný a kromě toho vám glykémie výrazně stoupaly při podávání kortikoidů, podávaných asi formou obstřiků při bolestech páteře. Kromě toho asi berete další léky na bolesti hlavy. Pro obezitu a diabetes jste podstoupila gastroplikaci, která byla zřejmě úspěšná, protože nyní máte přijatelnou tělesnou hmotnost a s přihlédnutím k vaší výšce již nespadáte do kategorie obézních osob. Zřejmě vás nejvíc trápí to, že ranní glykémie stále nejsou v normě. A také, že se cítíte velmi slabá.

    V prvé řadě vás musím pochválit, protože váš glykovaný hemoglobin je nyní 4,2 (předpokládám, že se jedná o procenta), což v dnes správně udávaných jednotkách činí 42 mmol/mol. To je téměř normální hodnota. Vyrovnání vašeho diabetu je tedy vynikající a nepotřebuje nyní žádnou další léčbu. Navzdory tomu, vaše ranní glykémie bývá stále lehce zvýšená. Proti zvyšování glykémie během noci a brzy ráno by měl působit metformin, který užíváte. Mohla byste se také ujistit, že večer nejíte zbytečně nic, co obsahuje více sacharidů, a rovněž tak ani v noci. Léčebně by bylo možné přidat k večerním metforminu ještě jiné perorální léky na diabetes. Myslím ale, to to v současné době to není potřebné.

    Plikace žaludku má kromě hubnutí ještě řadu dalších účinků. Žaludek je celkově malý a vy byste správně měla jíst jen velmi malé porce (okolo 150 ml objemu včetně tekutin). Na druhé straně máte určitě doporučeno jíst často, už jen proto, abyste do těla dostala dostatek tekutin. Otázkou je, zda kromě tekutin přijímáte během noci také normální stavu. Myslím, že kalorickou stravu byste pozdě večer a během noci již neměla jíst, zvláště sacharidovou stravu či dokonce volný cukr.

    Tím, že je žaludek malý, jím jídlo prochází rychle. U nediabetiků se může stát, že se v důsledku toho sacharidy v tenkém střevě rychleji vstřebávají a to může někdy vyvolávat i hypoglykémie, protože se tím může nadměrně stimulovat sekrece inzulínu. U diabetiků tomu tak být nemusí, protože tvorba inzulínu je snížená. Naopak tedy může vznikat brzy při jídle hyperglykémie, která se pak ale upraví, jedná-li se o jinak spíše lehčí formu diabetu 2. typu s dobře zachovanou sekrecí.

    Nyní ještě k otázce, proč se cítíte tak slabá. Samozřejmě to může být tím, že jste poměrně rychle zhubla. Na to byste se měla poměrně brzy adaptovat. Další možnost je, že málo pijete. Lékaři vám určitě doporučili, abyste včerně jídla nepožívala více než asi 150 ml potravy najednou, a to i včetně pití. Běla byste tedy častěji pít malé množství tak, aby to bylo alespoň 1 500 ml tekutin, samozřejmě že bez cukru.

    Po plikaci žaludku musíte také mnohem více dbát na složení stravy, aby v ní byl dostatek všech nezbytných živin, minerálů a vitamínů. Dokud jste jedla hodně, měla jste všeho nadbytek. Nyní ale musíte sledovat doporučení svého dietního lékaře, který také občas provede laboratorní kontrolu, zda vám nějaká složka nechybí.

    Na závěr dovolte, abych svůj názor shrnul. Především vám gratuluju k dosažení vynikající hmotnosti. Váš diabetes se také velmi dobře upravil, nyní nevyžaduje žádnou další léčbu. O příčinách své slabosti se poraďte se svým lékařem. Na prvním místě zkontrolujte, zda přijímáte dostatek tekutin. Moc vám doporučuju, abyste v zavedené nízkokalorické dietě pokračovala. Žaludek se nechá postupně snadno roztáhnout, když budete jíst více a pak by mohl celý váš úspěch padnout vniveč.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám LADA diabetes 3 roky. 2 roky jsem měla ranní glykémie do 6 mmol/l, nyní mám ranní glykémie zásadně mezi 6-8 mmol/l . Dávky Novorapid 8,8,8 k svačině 2, Lantus 10. Dříve jsem měla denní dávky 6,6,6, jelikož ubývám na váze, zvýšila jsem dávky jídla. Tudíž i dávky bolusu na 8. Glykovaný hemoglobin se mi za půl roku zvýšil že 44 na 49. V čem by mohla být chyba? Je dostačující dávka bazálního inzulínu. Glykémie před spaním mívám kolem 8- 9, dříve se to do rána srovnalo na 5-6, nyní ne. Pan Dr. Je spokojený, já nikoliv.
    věk: 62 let

    Odpověď

    Milá Renato, dovolte nejprve, abych stručně zopakoval, čemu vlastně říkáme diabetes typu LADA. Podrobněji o tom píšeme na našich stránkách.

    Jako typ diabetu LADA se označuje forma diabetu 1. typu, který vzniká až v dospělém věku, rozvíjí se pomalu během několika let a je rovněž vyvolán autoimunitním procesem, který ničí beta buňky pankreatu, kde se tvoří inzulín. Schopnost uvolňovat inzulín klesá pomalu, takže tato forma může být zachycena při náhodném vyšetření nebo je někdy mylně považována za diabetes 2. typu. Autoimunitní proces probíhá pomalu a tak poměrně dlouho zůstává zachována významná produkce inzulínu. Na rozdíl od typického diabetu 1. typu dokonce může zůstat alespoň v mírném rozsahu dlouhodobě zachována. Většinou na rozdíl od diabetu 1. typů je citlivost na inzulín normální a k léčbě zpočátku postačují perorální antidiabetika (což nemusí být vždy správné) a později spíše nízké dávky inzulínu.

    Přetrvávající sekrece inzulínu má pro pacienta velký význam. Diabetes se snáze kompenzuje, kolísání glykémií je menší a méně často se vyskytují hypoglykémie při inzulínové léčbě. Bohužel, během času inzulínová sekrece většinou klesá, a tak i léčba diabetu může být obtížnější.

    Hodnotu glykovaného hemoglobinu 49 mmol/mol považuji stejně jako váš pan doktor za velmi dobrou. Na druhé straně vás chválím, že s výsledkem nejste zcela spokojená. Doporučená hodnota glykovaného hemoglobinu u diabetika 1. typu je totiž 45 mmol/mol a nižší. Dosáhnout takové hodnoty se však podaří málokterému pacientovi s diabetem 1. typu. Vyžaduje to velkou disciplinovanost, časté měření a velmi dobrou edukaci. Někdy také za cenu takto dobré hodnoty hrozí častější a někdy i závažnější hypoglykémie. Snáze se to také podaří pacientům, kteří mají zachovanou alespoň malou vlastní sekreci inzulínu.

    Je vždy dobré naučit se léčit vlastní diabetes již od začátku co nejlépe a nejpřísněji, protože později se staré zvyky jen obtížně překonávají. Bude-li se tedy vyrovnání vašeho diabetu dále horšit, budete muset pečlivě upravovat dávky dlouhodobého i krátce účinného inzulínu podle naměřených glykémií a pečlivě volit stravu i fyzickou zátěž. Je dost pravděpodobné, že dávky inzulínu budete nakonec potřebovat vyšší. Zůstane-li váš glykovaný hemoglobin na současné hodnotě, považoval bych to stále za vynikající. Asi se nevyhnete tomu, aby vám občas glykémie nevyskočila. Důležité je, aby tomu tak nebylo po většinu času. Péče o diabetes by vás neměl zbytečně stresovat, pokud jsou výsledky dobré. V budoucnu pro vás může být vhodná i inzulínová pumpa, případně kontinuální senzory hladiny glukózy v podkoží, ale nyní to nepotřebujete.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chci se zeptat, vypiju za den 3-4 litry vody a všichni mi tvrdí, že mám cukrovku, přitom často na záchod nechodím a denně v práci ujdu 20km takže pohyb mám a chtěl bych se pouze ujistit, že cukrovku nemám-díky za odpověd. Pavel
    věk: 23 let

    Odpověď

    Milý Pavle, kritéria pro stanovení diagnózy diabetu jsou podrobně uvedena na našem webu, viz rubrika DIAGNOSTIKA.

    Žízeň může být pouze jeden z příznaků diabetu.

    Vyšší hladina cukru může vést k pocitu žízně. Kromě toho, stoupne-li glykémie zhruba nad 10 mmol/l, začne se glukóza vylučovat močí, a to tím více, čím je hladina krevního cukru vyšší. Glukóza s sebou strhává do moči také vodu, takže lidé potom více močí. Trvá-li takový stav déle, začne v těle chybět voda a to ještě více vyvolává pocit žízně. Proto pokud někdo najednou začne více pít, má velkou žízeň a kromě toho je třeba více unavený a hubne, vzniká podezření, že má diabetes.

    Orientačně lze tuto diagnózu snadno potvrdit či vyloučit. Stačí např. vyšetřit moč diagnostickým papírkem na přítomnost cukru. Je-li výsledek negativní, je pravděpodobné, že dotyčná osoba nemá glykémii nad 10 mmol/l a její větší žízeň a větší výdej moči zřejmě nebudou souviset s diabetem.

    Pokud by byl v moči přítomen cukr, je nutné vyšetřit glykémii v ordinaci lékaře. Orientačně je možné glykémii vyšetřit osobním glukometrem, ale lepší je poslat vzorek do laboratoře.

    Pro přesnější diagnostiku je nejvhodnější provést tzv. orální glukózový toleranční test, při kterém pacient po celonočním lačnění vypije během 5 minut 75 g glukózy v čaji. Glykémie se stanoví na lačno před testem a za 120 min. po vypití čaje.

    K potvrzení, že příčinou vaší žízně, většího močení a většího pití není diabetes, stačí ale vyloučit přítomnost glukózy v moči, protože malé zvýšení glykémie ještě žízeň ani větší močení nevyvolává.

    Žízeň a časté močení však mohou být vyvolány i jinými příčinami. Na prvním místě je to především větší chuť na pití. Dále se může jednat o některá onemocnění ledvin nebo o tzv. diabetes insipidus, který je vyvolán poruchou sekrece tzv. antidiuretického hormonu (ADH), případně poruchou citlivosti ledvin na účinek tohoto hormonu. Hladina krevního cukru při tom bývá normální. Jinou možností je také užívání léků podporujících tvorbu moči, tzv. diuretik. Používají se při léčbě vysokého krevního tlaku, při otocích, při nemocech ledvin nebo srdce.

    V poslední době byla v Čechách velká vedra a někteří lidé se hodně potili, zvláště pokud vykonávali namáhavou práci nebo sportovali. Potom samozřejmě museli i více pít. Za takových podmínek může být pití 3 až 4 l vody přiměřené.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Diabetes 1.typu mám od 5ti let, tj 57 let. V současné době glykémie velmi často nízké, i 4x týdně hypo. Potom vysoké. Vhodnost senzoru, jak s platbou?

    Odpověď

    Kontinuální monitorace koncentrace glukózy (CGMS) umožňuje stanovení a zaznamenání hladin glukózy v intersticiální tekutině v pětiminutových intervalech. Dokáže tak sledovat vývoj v průběhu dne a tím i pomoci odhalit na jakou denní dobu, aktivitu, jídlo či množství inzulinu jsou hypo- či hyperglykémie vázány.

    V případě Vámi zmiňované Real time monitorace jsou data ze senzoru zasílána do přijímače opatřeného displejem, který přináší možnost sledování hladin glukózy v aktuálním čase a tím i příležitost včas reagovat na zjištěné hodnoty. V případě správně nastavených alarmů pro nízkou či vysokou hladinu glukózy Vás sám přístroj na kritické hodnoty upozorní zvukovým signálem. Dokáže tak předejít i nočním hypoglykemiím.

    Některé inzulinové pumpy při propojení s CGM mají dnes k dispozici funkci Low glucose suspend, kdy se pumpa při poklesu pod stanovený práh glukózy automaticky na určenou dobu vypne a neaplikuje inzulin - vše doprovází signalizace alarmu.
     

    CGM by pro Vás, alespoň z Vámi uvedených údajů, vhodná byla. Ale preskripce a s tím spojená úhrada pojišťovnou má samozřejmě svá omezení a pacient musí splňovat určitá kritéria (požadavky). Předpokládám, že se zajímáte o CGM na delší dobu (ne jednorázové týdenní měření). Pak platí:

    1. Systém CGM je předepisován dospělým pacientům s diabetes mellitus 1. typu (splněno)
    2. kteří mají:
    1. Časté hypoglykémie (> 10% času stráveného v hypoglykémii)
    2. Syndrom porušeného vnímání hypoglykémie
    3. Labilní diabetes (kolísání glykémií)
    4. Závažné hypoglykémie (2 a více závažné hypoglykémie v průběhu posledních 12 měsíců)
    • splnění jednoho z těchto kritérií je vhodné mít zaznamenáno buď daty z glukometru nebo z jednorázové předchozí monitorace

    Současně před prvním nasazením musí prokazatelná dobrá spolupráce pacienta a předchozí měření glykémie pacientem alespoň 4x denně.

    Pojišťovna hradí:

    • Senzory na 256 dní v roce - 75% nákladů dostupné ekonomicky nejméně náročné varianty (pokud zvolíte variantu dražší rozdíl cen musíte uhradit sama).
    • Výjimku v tomto případě tvoří pacienti se závažným syndromem nerozpoznané hypoglykémie (hypoglykémie doprovázené komaty 2 a vícekrát ročně), kdy monitorace vedla u pacienta k poklesu počtu hypoglykemických komat. V tomto případě je možné poslat žádost k reviznímu lékaři a při schválení je pojišťovna ochotna uhradit 75% nákladů ale na 365 dní v roce.
    • Vysílač - 75% ekonomicky nejméně náročné varianty
    • Přijímač pro CGM - schvalován maximálně 1x za rok - 75% ekonomicky nejméně náročné varianty

    Cena senzoru:

    • cena jednoho senzoru se pohybuje mezi 1000-1500 Kč a jeden senzor vydrží 6-8 dní

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak se dá zastavit uvolňování cukru z jater a kontraregulační hormony z nadledvinek? Muž BMI 25,4 věk 32let,GHBC A1c = 6,6. Cukrovku na inzulínu mám 24let. Používám inzulín Toujeo a Fiasp. V příloze zasílám ukázku glykémie.
    Třeba dnes se mi daří.
    Zatím se mi nepodařilo náhodou spustit uvolňování cukru z jater.
    Včera byla bilance  2,4 j. Fiasp na 1VJ
    Dnes je 1,9 j. na 1VJ.
    Prostě jde mi o to, když se spustí mechanizmus, že glykemie po podání inzulínu neklesá dokonce ještě více stoupá, tak jak to co nejrychleji zastavit.
    S pozdravem
    Michal
    věk: 32 let

    Odpověď

    Milý Michale, dříve, než se pokusím odpovědět, dovolte, abych upřesnil některé fyziologické jevy a pojmy.

    Hlavním zdrojem glukózy v krvi je potrava. Hlavní složky potravy se štěpí ve střevě a vstřebávají se do krve. Sacharidy, které obsahuje třeba dalamánek, představuje škrob, který se ve střevě různou rychlostí tráví a v krvi  se pak objevuje jako glukóza, která ze škrobu vznikla. Část glukózy se přímo využije jako zdroj energie, část se jí, zejména účinkem inzulínu, uloží do zásoby v játrech a svalech jako glykogen do zásoby. Část glukózy se rovněž účinkem inzulínu přemění na tuk, rovněž zejména v játrech.

    Na lačno, kdy se již žádná glukóza se střeva nevstřebává, je hlavním zdrojem krevní glukózy glykogen, který se uvolňuje zejména z jater, trochu i ze svalů. Tomuto procesu se říká glykogenolýza. Pomalé uvolňování řídí inzulín. Pokud je ho málo, glykogen se štěpí rychleji a glykémie stoupá. Pokud je ho příliš, glykogenolýza může být zablokovaná a hrozí hypoglykémie.

    Dalším zdrojem glukózy v krvi na lačno je novotvorba z jiných metabolitů, které  jsou v krvi nebo se do krve uvolňují. Těmito zdroji jsou některé aminokyseliny (součásti bílkovin) ale i některé součásti štěpících se tuků (glycerol). Tomuto procesu se říká glukoneogeneza. Tento proces je rovněž stimulován nízkou hladinou inzulínu a naopak je brzděn jeho vyšší hladinou.

    V současné době se v léčbě diabetu 1. typu inzulínem používá nejčastěji tento princip:

    Glukoneogeneza i glykogenolýza jsou na lačno brzděny bazálním inzulínem, který by měl mít během celého dne pokud možno vyrovnanou hladinu a měl by bránit zbytečnému vzestupu glykémie na lačno.

    Bazální inzulín se podává většinou v jedné denní dávce, u některých osob je k dosažení vyrovnané hladiny lepší použít dvou menších denních dávek. Je také možné využít inzulínovou pumpu.

    Proti nadměrnému vzestupu glykémie po jídle a ke správnému využití snědené potravy se používají tzv. rychle působící inzulíny. Jejich účinkem se vstřebávaná glukóza ukládá do zásob, jen malá část se přímo spotřebuje a glykémie zbytečně nestoupá. Dávku k jídlu je však nutné dobré odhadovat.

    V úvahu je také nutno vzít tělesnou námahu. Při námaze se glukóza rychleji spotřebovává a to částečně i bez přispění inzulínu. Při námaze se také podaný inzulín lépe vstřebává z podkoží a může se zdát, jako by působil více.

    Vaše složité úvahy o glukoneogeneze a glykogenolýze mohou být užitečné pro „znalostně pokročilé“ pacienty, ale nejsou nezbytné pro denní praxi. Musíte vědět, že tělo potřebuje inzulín neustále, tedy i na lačno, aby se zmíněné procesy zbytečně neaktivovaly. Před jídly je nutné volit vhodné dávky rychle působícího inzulínu v závislosti množství sacharidů v potravě. Větší množství sacharidů se vstřebává déle a tak při podání nedostatečné dávky rychlého inzulínu může glykémie poměrně dlouho stoupat. Třeba takový dalamánek (podle druhu) může vážit až 100 g a obsahuje skoro 50 g sacharidů. 2 dalamánky 100 g. Guláš se zahušťuje moukou, což může být v jedné porci nejméně dalších 10 g sacharidů. Na takové jídlo většina pacientů potřebuje aspoň 8 j. inzulínu nebo i více, ale je to už taková dávka, že se nedá přesně odhadnout potřebné množství inzulínu a rozhodně by bylo lepší to rozdělit na 2 menší porce.

    Silně vám doporučuji, abyste znovu otevřel svoji tabulku s obsahem sacharidů v potravinách a pokud možno si vytvořil vzorový jídelníček, obsahující podle vašeho gusta 3 nebo 4 denní jídla. K nim si vytipujte vhodné dávky rychlého inzulínu a podle zkušenosti si postupně upravte jejich dávky tak, aby k hyperglykémiím po jídle zbytečně nedocházelo. Velmi přínosné by pro vás bylo přinejmenším vyzkoušení kontinuálního senzoru hladiny glukózy v podkoží. Dalším krokem jsou pak případné modifikace modle plánované fyzické zátěže. Samozřejmě to nefunguje úplně, protože stejná dávka inzulínu nemusí vždycky fungovat úplně stejně, např. proto, že se bude jinak vstřebávat. Ale je to základní východisko.

    Myslím také, že by vám prospěl nějaký edukační kurz pořádaný v některém z diabetologických center v ČR. O své zkušenosti byste se poradil nejen s lékaři a sestrami, ale také s jinými pacienty. A protože jste evidentně zvídavý, určitě byste užitečně přispěl také svými zkušenostmi.

    Poznámka redakce:
    Podívejte se na rubriku EDUKACE, možná Vás zaujme.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím Vás mám 5letého synka, měřila jsem mu po obědě glykémii a hodnota byla 7.1, je to tak v pořádku?  Může se jednat o dětskou cukrovku, dost mi pije sladké nápoje, jí dost sladké a v rodině máme stařekou cukrovku? Moc děkuji za odpověď....
    věk: 4 let

    Odpověď

    Dobrý den. Jednorázově změřená glykémie po jídle 7,1 mmol/l u 5letého chlapce velmi pravděpodobně nic neznamená.

    Člověka přitom ale napadne: Proč jste mu měřili glykémii? Měli jste podezření na nějaké onemocnění? Má někdo z rodičů diabetes? Asi byl k měření použit osobní glukometr od někoho, kdo diabetes má.

    Pokud máte dojem, že je dítě zdravé a jen náhodně jste naměřili tuto hodnotu, tak bych si s tím nedělal příliš hlavu. Měření osobním glukometrem rozhodně není přesné. Glukometr není určen pro diagnostické měření u zdravých osob, je určen pro pravidelné sledování u jedné osoby a jeho tolerované odchylky nahoru i dolu jsou uvedeny v návodu k použití. Pohybují se kolem plus minus 1,2 mmol/l.

    Abyste přece jen měli klid, vyšetřete příležitostně synovi moč na přítomnost cukru diagnostickým proužkem. Výsledek by měl být negativní.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!